söndag 31 augusti 2008

Sista augusti

Klockan är snart tio på kvällen, och det blev mörkt ute för en dryg timme sen. Det är 6 grader utanför vardagsrumsfönstret. I morgon är det september.
Jag vill gå och lägga mig, men det finns inga lakan i vår säng och jag orkar inte bädda. Måste väl, men inte riktigt än.
Jag brukar gilla hösten, men samma där, inte riktigt än.

Hujedamej


Med mycket möda och stort besvär tog vi oss idag till Skansen - pga tjejmilen var det inte helt lätt att ta sig fram, om man säger så... Det slutade med att Sven släppte av mig och Hanna vid bommen på Djurgårdsvägen, och vi gick in på Skansen medan han åkte tillbaka och parkerade på Linnégatan.

På Sollidenscenen visades föreställningen "Hujedamej va' många sånger" med bl a Hanna Hedlund, Ola Forssmed och typ halva familjen Wahlgren. Vår Hanna stod upp hela tiden, sjöng, dansade och klappade händerna, trots att vi inte såg allt som hände på scen. Stor succé, med andra ord!
Sen gick vi till Lill-Skansen där Hanna skulle lämna sin gamla napp till kattungarna. Den har legat länge i en låda och dammat igen, men katterna blev jätteglada :)
På väg hem åkte vi förbi Kista där vi åt middag och köpte jeans - dock ej till mig...

Det här måste ni läsa...

Skrämmande och upprörande!

lördag 30 augusti 2008

Dom där liljorna


Dom luktar, kan jag berätta. Gott, men mycket. Väldigt mycket. Ont-i-huvet-mycket.

Pippi

Tillbaka från stan. Gud, vad mycket folk det var! Jag fick panikångest inne på JC, så det blev inga jeans till mig. Måste nog åka till mitt lokala centrum och sköta den detaljen i lugn och ro. Men vi köpte en Pippidräkt till Hanna (äntligen!), hittade en vinterjacka till Sven (dock ej inköpt än), bunkrade lite småsaker på Lagerhaus till årets paketjulkalender samt köpte liljor på Hötorget som doftar underbart!

Nu börjas det

Hanna och jag spelar spel, "Fånga ballongen".
Hanna: "Det här är fiit-kul, mamma!"
Oups.

I dag ska vi åka till stan, det var alltför länge sen sist. Jag räknar med att köpa ett par nya jeans - till mig själv, tänka sig. Och en del annan shopping. Stay tuned, full rapport kommer senare idag.

fredag 29 augusti 2008

ni-na-ni-na-ni-nana - NOT


Den här boken behöver ni inte läsa. 'Nuff said.

Om familj

Mitt nya favvoprogram är "Om familj" med Erik Haag (ur) på Kulturkanalen. Första programmet handlade om trotsåldern, läxor och om man måste leka med sina barn. Särskilt läxinslaget var högintressant, tycker jag!

Erik Haag har alltid varit en favorit, och jag är glad att han är tillbaka i det här formatet - då är han som bäst, tycker jag.

Dagens middag

Svampgratinerad fläskfilé med klyftpotatis och rödvin.
Ja, det var gott. Och eftersom det är fredag slog vi till på en ren bordsduk tillåmed!

torsdag 28 augusti 2008

Hur?

Från 1 juli ska man ha intyg från dagis om man har varit hemma med sjukt barn. Det innebär att jag som lärare också kommer att få skriva intyg för sjuka elever. Allt detta kan man läsa på Försäkringskassans hemsida. Men vad jag inte förstår är HUR??? Finns det nån blankett, och var finns den i så fall? Eller räcker det med en handskriven lapp "Härmed intygas att Kalle var sjuk då och då"?
Morr. Såna här otydligheter blir jag galen på. Eller är det bara jag som har missat nåt? Och en sak till: om det ska skickas intyg med post lär ju det betyda att vabb-pengarna tar ännu längre tid på sig.
Kan nån förklara?

Update: okej, nu vet jag. När man anmäler vab skickas det hem en blankett. Varför står inte det på hemsidan? Och vem har bestämt att det ska ingå i mina arbetsuppgifter? Min chef känner inte till något om detta, säger hon. Jag kan inte tänka mig annat än att hon delegerar intygsskrivandet till oss lärare, hon kan ju inte hålla koll på flera hundra barns frånvaro.

Hujedamej!

I somras gick en föreställning som heter "Hujedamej va' många sånger" ute på Fjäderholmarna. Vi var sugna att gå, men avskräcktes lite av priset - det skulle kosta måååånga hundralappar för oss.
Men nu! På söndag visas föreställningen på Skansen, och alla med Coop MedMera-kort har gratis entré!
Vår lilla Astrid-fantast kommer att vara i sjunde himlen...

on heavy rotation

Just nu är det den här filmen som går varm här hemma. En trevlig film för små barn, långsamt tempo och Ilon Wiklands underbara bilder.
"Nu gillar jag bara Astrid, mamma!" sa Hanna häromdagen, och det stämmer verkligen. Varje dag är en enda lång rollek, där jag tilldelas nya roller hela tiden: Karlsson på taket, Lottas mamma, Emils pappa, Alfred... det gäller att vara flexibel!

Och för er som undrar: nu har vi köpt en ny dvd-spelare, så vi slipper se Pippi på danska.

söndag 24 augusti 2008

mer att-göra

Ser ni bilden av vår ytterdörr här nedan? Ser ni den mörkare halvcirkelformade fläcken bakom kransen? Där satt en Välkommen-skylt av det fulare slaget förr, ni vet en sån med gäss och grejjer. Varför ska just gäss få folk att känna sig extra välkomna, det har jag aldrig fattat? Den satt kvar rätt länge, just för att jag visste att det skulle bli en mörk fläck, men tillslut insåg jag: hellre än mörk fläck än gäss.
Men nu kommer jag ihåg att en av punkterna på projektlistan borde vara att måla ytterdörren. Både på ut- och insidan (vit, men riktigt dåligt målad). Vi pratade om det i vintras när vi gjorde om i hallen, men beslöt oss för att vänta på sommaren, så att dörren kunde stå öppen en dag utan att det gjorde nåt. Typiskt, nu börjar det bli försent för det.

ta-daa!

Mitt livs första, egentillverkade rönnbärskrans!

I skogen






Dagens mission

Skogspromenad och rönnbärskrans.

lördag 23 augusti 2008

wordle



Såna här snygga och coola "ordmoln" kan man göra på wordle.net. Man klistrar in valfri text och vips! Skulle kunna bli en fin tavla, kanske?

*klapp på ryggen*

Bra jobbat idag, om jag får säga det själv. Skurat köket, skurat badrum, dammsugit, torkat golv, tvättat, besökt biblioteket, handlat, lagat mat, klippt gräset (och tankat gräsklipparen), slängt massa gamla överblommade sommarblommor, planterat nya höstiga, ställt in en massa utesaker i förrådet.
Det känns skönt!
Och som bonus fick jag prata med en kär gammal vän på telefon.

jamen ser man på!

Det verkar som att jag har blivit bönhörd. Klarblå himmel och strålande sol, som gjort för trädgårdsarbete!
Men först: städning. Idag är det min tur att städa undervåningen, så får han ta övervåningen. det är så vi brukar lägga upp det, och det funkar! En timme stenhård städning, sen blåser vi av, det som inte är klart får vänta till nästa vecka (men vi brukar hinna).
Nu kör vi!

fredag 22 augusti 2008

inget regn, tack

Jag hoppas på lite fint sensommarväder i helgen. Skulle verkligen behöva gå ut och höststäda lite i trädgården, slänga lite gamla krukblommor, städa undan lite leksaker, klippa gräs, slänga fallfrukt, köra bort en massa till komposten. Städa lekstugan vore också en välgärning, helst utan hjälp av dottern (vill plocka bort en massa grejer, det är överbelamrat minst sagt!).

Så nu håller vi tummarna att det är läge för jobbarbyxor och gummistövlar i morgon!

(och typ en sekund efter att jag tryckt på publicera-knappen hör jag att det börjar ösregna - igen...)

vill ha!


Här kan man tävla om en fin marimekkoskål!

Att se fram emot

Det blir inte Barcelona. Inte New York eller Köpenhamn heller.

Men det blir Norrköping! Och en konsert med Håkan Hellström! Och en natt på hotell med älsklingen! Vad mer kan man begära?

trött

Sven har jobbat kväll den här veckan, och som vanligt har Hanna och jag fått klara oss själva. Det betyder att det är jag och bara jag som lagar middag, badar och nattar varannan vecka. Kanske inte så konstigt att jag håller hårt på varannan-kväll-nattning när han jobbar dag? (Nej, jag vet, det blir inte rättvist ändå, men det duger för mig).

Hur som helst, det jag vill säga är att jag har lite svårt att komma i säng när han inte är hemma. Det är skönt med en stunds egentid i soffan när Hanna har somnat, och dessutom händer det ofta att jag stannar uppe tills han kommer hem runt tolv, bara för att vi ska hinna träffas i vaket tillstånd och prata en stund då och då. Så idag är jag trött, trött, trött.

Update 23.00: och här sitter jag och väntar, ännu en kväll, istället för att gå och lägga mig. H somnade med kläderna på i ren protest mot dumma mamma, bonussönerna är på sina rum och bonusdottern utflugen. Men han kommer nog snart, min älskling.

torsdag 21 augusti 2008

Barnbidraget

i all ära, men är det inte väääldigt länge sen vi fick lön sist?

cykla

Min stora tjej är ute och cyklar. Grannens flickor Alice och Elsa kom och knackade på och ville att hon skulle komma ut.
Sånt värmer ett modershjärta.

Hyskon!

I morgon kommer Hannas "hyskon" hit efter fem veckor hos sin mamma. Visst har vi sett dem då och då (storahyster var här och åt middag senast idag), men bara korta stunder. Äntligen! Hanna har längtat, hon är leksugen....

onsdag 20 augusti 2008

F.Y.I

Ingen Ikeakatalog idag heller. Bara Statoil-räkningen. Suck.

Update torsdag: och inte idag heller. Meh! Och regnar gör det också. Idag igen.

Shopping

Idag har jag shoppat!

Jag köpte jackan ni ser här nedan till Hanna, och dessutom fick hon en kofta, en mössa och fleecefodrade galonvantar, för lek i regn och slask. Nu är hon hyfsat ekiperad för hösten, återstår bara yngste sonen som plötsligt har vuxit ur alla sina byxor - han måste ha växt en decimeter i sommar! Han kommer hit på fredag, det får nog bli en shoppingrunda i helgen.

De två äldsta barnen får sköta sina egna klädköp, det känns skönt...

tisdag 19 augusti 2008

Fråga till mina medtävlande


Har ni fått den än?

jag vill

Till dottern?

  • köpa en massa nya höstkläder till de två minsta (de stora får fixa det själva)
  • köpa en massa nya höstkläder till mig själv
  • klippa mig på ett nytt och smickrande sätt
  • boka en weekend i New York (eller annan trevlig stad) för mig och älsklingen
  • äntligen köpa det där träningskortet
  • köpa ny säng och ny byrå till sovrummet
  • börja köpa på mig julklappar till barnen, för att slippa den där årliga hetsen
Ge mig lite pengar bara, tack!

måndag 18 augusti 2008

ressugen

Inatt hyste vi två Greklandsresenärer med tidig avgång från Arlanda. Kanske är det därför jag plötsligt drabbats av en akut sug att boka en mysig weekendresa för två frampå höstkanten? Jag minns vår tripp till Glasgow i höstas, det skulle vara underbart med en repris i år.


Höst i Skottland


Men vart? Barcelona? Amsterdam? Kanske Köpenhamn? Och London är ju alltid London... hmmm.... tål att tänkas på!

Update: och nu fick jag telefonrapport från en solig balkong i ett varmt Grekland... *suck*

söndag 17 augusti 2008

Vad?

Vad gör man en regnig söndag i augusti? Jo, man kan sy gardiner till jobbet, man kan storhandla, man kan göra supergoda hamburgare med extra allt och man kan ha besök med övernattning av morfarn och mormorn på väg till Grekland (mobillarmet ställt på 03.15 i morgon.... tur att det inte är jag som måste gå upp då!).

Och sen kan man sitta uppe och surfa alldeles för länge när man egentligen borde gå och lägga sig. Eller inte. God natt!

Till Sven ♥

lördag 16 augusti 2008

Kloka ord

Niklas Strömstedt skriver idag om uppbrott, otro, sorg, svek och hämnd. Läs om ni känner er manade.

50

Madonna fyller 50, tro det eller ej.
Dagens låt blir därför "Ray of light", fantastiskt bra, och missa inte Leif Loket Ohlsson himself, vem hade trott att han skulle få vara med i en madonnavideo? Inte Loket i alla fall...

fredag 15 augusti 2008

att göra

Huset är i förfall, det ska bli sjukt skönt att få städa ordentligt i morgon. Jag gillar att städa när det verkligen märks att det blir rent och fint!

Dessutom ska helgen ägnas åt tvätt, fika med makens ex samt bonusbarnen, storhandling och besök med övernattning av mormor och morfar. Och nu måste gräset bli klippt, annars får vi slå det med lie först.

Och här kommer dagens låt:



Jag älskar det här... allt från juryns spydiga blickar när han säger att han ska sjunga lite opera, till publiken och juryns stående ovationer. Ståpäls, varje gång. Lovely.

fredag

och jag har just klarat av min första arbetsvecka. Det här blir nog bra ska ni se. Har lite kvar att pyssla med i helgen, men på måndag morgon kommer allt att vara klart när mina treor kommer till uppropet.

Erik är här och läser lite för sin lillasyster, och snart ska vi äta ugnsstekt lax med potatis och hollandaisesås. Sen blir det lördagsgodis, fast det bara är fredag. det har vi gjort oss förtjänta av, tycker jag!

torsdag 14 augusti 2008

snart



Snart... så kanske jag får tillbaka lusten att skriva lite mer, inte bara slänga ut en låt om dan. Ha tålamod.

onsdag 13 augusti 2008

tisdag 12 augusti 2008

dagens låt

Dagens post

Idag kom mitt senaste Traderafynd:

Så nu får ni gissa: vilken film tror ni har gått varm här i kväll?

måndag 11 augusti 2008

söndag 10 augusti 2008

Fountain of sorrow

Jackson Browne, min gamle husgud, får stå för dagens låt. Lite melankoliskt, men det är så det känns idag, semesterns sista dag.

lördag 9 augusti 2008

Annika fyller år!

Grattis till Hannas moster Annika som fyller jämt idag!

Idag tillägnas dagens låt till dig!



fredag 8 augusti 2008

men Gud

vad jag är trött jämt! Hela den här veckan har jag bara gäspat och känt mig trött i hela kroppen. Helt tömd på energi. Är det vädret, eller är det vetskapen att jag ska börja jobba snart? Eller är jag sjuk? Ja, inte vet jag.
Idag känns ögonen som om jag gråtit hela natten (det har jag inte), huvudet småvärker och jag vill bara lägga mig på soffan och sova. Tyvärr går inte det, Sven jobbar och jag är ensam hemma med Hanna som är hur pigg som helst och bara vill leka. Med mig. Stackars barn.

Update: nu har vi ätit ostkaka med sylt och grädde, jag och Hanna (gjord i Vimmerby, till Hannas/Emils stora lycka) - kanske blir jag lite piggare nu?

dagens låt

Dagen till ära



Kuriosa: han som kör taxin kände jag lite en gång i tiden!

080808


Idag är det 08:ornas fest i stan. Det börjar med frukost i Globen kl. 08:08.
Och ja just det, sen är det visst nåt på gång därborta i Beijing också....?

torsdag 7 augusti 2008

Tradera mera!

Jag har lagt ett bud på en grej på tradera. Fem kronor är mitt bud, och än så länge är jag ensam budgivare (och har så varit ett par dagar).

Nu undrar jag: varför gör man sig besväret att lägga ut en vara som man bara får fem kronor för? Visst, man blir av med grejen, men jag skulle nog hellre kasta den i soporna/köra den till tippen/återvinna den. Jag skulle inte vilja paketera något och ta mig till posten för att skicka det, om jag bara tjänar fem spänn. Då skulle jag hellre ge bort den till grannen, gratis.

Men Hanna kommer att bli glad.

dagens tistel

Egentligen borde jag utnyttja att det är blött och mjukt i jorden och gå ut och dra upp alla tistlar som har krupit fram i gräsmattan. De har smitit under staketet från grannens inte alltför välskötta trädgård.

Men.... istället har vi skurat ur kylskåpet, tvättat fler soffkuddar, textiltvättat fåtöljen och köpt nya gummistövlar till Hanna (röda med vita moln på). Och fikat på Plantagen.

Jag smider planer för helgen, väntar bara på tummen upp från mannen, sen så!

Update: det gick inte, vi fick ingen barnvakt och barnbiljetterna var slut. Typiskt. Sorry Winnerbäck du får klara dig utan oss.


dröm

När man drömmer om andras blogginlägg, kan det vara ett tecken på viss överdosering?
I natt drömde jag om detta.
Kanske dags för en paus?

onsdag 6 augusti 2008

Dagens

roliga:
  • såg just en dokumentär om Robyn. Cool tjej som det tydligen går fantastiskt bra för just nu "over there"!
  • man har hittat 125 000 gorillor i Afrika - vilket fördubblar det kända antalet i världen!
töntiga:
  • att jag just använde uttrycket "over there".
trista:
  • har varit frisk hela sommaren, men känner mig frusen och småfebrig i kväll.

dagens låt



"When we were winning" med Broder Daniel.

Lite

Trots en ofattbar trötthet de senaste dagarna (igår sov jag middag i två och en halv timme...) har jag fått lite gjort på min "Projekt Höststädning"-lista. Alla täcken är tvättade, liksom plädar och kuddöverdrag. Nu har jag gett mig i kast med soffklädseln. Hannas gamla bilstol är ihopplockad och ivägskickad, i morgon hämtar vi den nya.

Men jobbväskan står orörd. Jag insåg att jag inte har lust att tjuvstarta jobbet, jag har fortfarande semester. Nästa vecka ska jag jobba, men innan dess ska jag njuta av ledighetens sista skälvande dagar.

måndag 4 augusti 2008

jobbe?

I morgon ska Hanna vara på dagis ett par timmar. Hon behöver lite inskolning, så att det inte blir rivstart på måndag - det är inte schysst efter så långt sommarlov.
Medan hon är på dagis ska jag faktiskt plocka fram min jobbväska, som jag gömde väl i juni efter avslutningen. Jag ska börja fokusera på jobbet, förbereda lite, kolla på schemat och sånt. Inskolning även för mig, alltså. Har många motstridiga känslor just nu om jobbet, men tänker inte ventilera dem här. Men det blir nog bra. Det brukar vara kul att träffa kollegorna och eleverna efter en lång sommar.

Dagens låt



Jag gillar verkligen Anna Ternheim. Varför har jag inga skivor med henne?

Tyska hyresgäster?

Det här huset ligger i Bruzaholm i Småland, ca 2 mil från Astrid Lindgrens värld. Det är till salu - för 190 000. Kronor.

Visst, det behöver ganska mycket kärlek och omvårdnad, men liiite sugen blir man ju på att köpa och sen hyra ut till hugade tyskar, danskar och andra turister.

Fast vad jag egentligen ville ha sagt var detta: varför bor man kvar i den här trakten, när man kan få så otroligt mycket mer boende för pengarna ute i landet? Släktingar till oss har precis köpt ett stort hus i Västmanland för 360 00 kronor - hade det legat här hade det kostat tio gånger så mycket!

Jepp, mitt Hemnet-knarkande har fått ny fart....

Dagens

lek:
jag är Karlsson på taket och Hanna är Emil. Inte så kul, eftersom Emil av någon anledning är så himla arg på Karlsson hela tiden. Skäller och har sig.

besök:
på dagis, inför starten i morgon.

fika:
tigerkaka som just nu står i ugnen. Det blir mums!

creepy tant:
damen på gården brevid som frågade mig om jag visste nåt om "mannen som sitter där borta?" Jag såg ingen man, trots att hon pekade ut mycket noga var han satt. Jag såg bara en papperskorg. Hon blev nästan arg, så jag skyllde på att jag ser så dåligt. Sen fick vi bråttom hem, Hanna och jag.

söndag 3 augusti 2008

När jag var tio år

Kommer ni ihåg? När en storstrut var det bästa man kunde få, för den var störst och dyrast - fast var den egentligen godast? Jag gillade passionssplitt, kommer jag ihåg. Och päronsplitt, då fick man en bild med. Och cassatapuck.

Söndag kväll

Jobbet med att fixa Hannas rum går vidare, idag med inköp av bland annat matta, tavelram och lampa. Tyvärr hade vi glömt att mäta fönstret, så någon mörk rullgardin vågade vi inte köpa.

Det är helt uppenbart att vår dotter inte är av den rosa sorten. Idag fick hon välja mellan två mattor, en rosa/röd och en blå/grön, och hon valde den senare. Och häromdagen, när jag ställde i ordning lite grejer i hennes rum frågade hon varför (ganska vanlig fråga nuförtiden).

"Jo, för att det ska bli lite fint och rosa här inne" sa jag.
"Jag gillar inte rosa. Jag gillar brunt. Och mörkblått" blev svaret :)

♥♥♥

Mellan vår uteplats och grannens uterum finns en remsa som hittills varit helt hopplöst ogräsig. Vi har tänkt att lägga plattor där, och i och med att vi grävde häcken fick vi ta bort en trave plattor från ett annat hörn av trädgården. Dessa tänkte vi alltså lägga där.
Idag såg jag plötsligt att grannen höll på och röjde bland ogräset där, och då gick jag ut och berättade om våra plattplaner. Och vips, en kvart senare var det fixat och klart! Kändes rätt skönt att kunna gå in och stryka just den punkten från vår projektlista... och bäst av allt, vi behövde inte lyfta ett finger!

♥♥♥

I morgon börjar Sven jobba igen. Trist. Och nästa måndag är det min tur. Ännu tristare. And that's all I have to say about that.

söndag...

... sängen är hämtad och jag har en färsk femhunking i fickan.
Vi ska till Ikea.

Nu kan allt hända, folks!

Update: vill ni veta hur mycket folk det var på Ikea? Vill ni det? Tja, vi fick parkera mellan E och F på parkeringen. Så mycket folk var det.

Dagens finans

För nästan två år sen köpte vi Hannas växa-säng på Blocket för 450 spänn. Nu har vi sålt den - för 500:-

Det kallar jag väl investerade pengar!

lördag 2 augusti 2008

styrka

I kväll tänker jag på nära och kära som kan behöva många styrkekramar.
Mina tankar är hos er.
Ni vet vilka ni är.
Kram.

bra saker med regn (kort lista)

  • Man behöver inte vattna
  • Getingarna håller sig undan

Karin

Karin är ett kvinnonamn, en kortform av Katarina. Namnet Karin har använts sedan mitten av 1400-talet.
Kari är en norsk variant av Karin.
Karin är totalt sett ett mycket vanligt namn i Sverige. Bland de yngre är dock namnet just nu inte lika populärt. Namnet finns just nu strax nedanför 100-strecket på topplistorna. 31 december 2005 fanns det totalt 170 229 personer i Sverige med namnet, varav 84 290 med det som
tilltalsnamn. År 2003 fick 1161 flickor namnet, varav 87 fick det som tilltalsnamn.
Karen är en
dansk form av Karin. Detta namn är vanligt i den engelsktalande delen av världen.

(enligt Wikipedia)

Idag säger vi GRATTIS till mormor och Hanna, som båda bär detta vackra namn!

fredag 1 augusti 2008

"Jag lillar inte bäfter, mamma!"

Ikväll blir det kräftpremiär hos Petterssons. Ingen stor fest, bara vi två och båda våra döttrar. Sven kokar ny lag och det vita vinet ligger på kylning.

I den första planen ingick att bjuda våra goda vänner Sanna och Magnus, men när Sven ringde för att bjuda dem befann de sig i New York - och där var klockan 04.00.... oooups....

Augusti

Till salu



I dag ägnar vi dagen åt att tvätta, sälja en säng (förhoppningsvis) och flytta in Hanna i sitt eget rum - äntligen!

Update 9.25: sängen är såld, tror jag! Yähäy!!