fredag 31 juli 2009

Jag läser Plura...

... och måste bara få spela den här underbara låten för er!

Krabba

Att få gå i simskola var verkligen en hit för Hanna. Hon älskade det, och vi leker fortfarande simskola dagligen med diverse gosedjur och sånt här hemma.

Till hösten ville vi anmäla henne till simskolan på badhuset, eftersom det gick så himla bra för henne. Första gången jag var där och pratade med dem om det så fick jag veta att de tar emot anmälningar av -05:or från den 1:a augusti, och att då gäller det att hänga på låset för de kvarvarande platserna tar snabbt slut - först till kvarn gäller, helt enkelt. Men igår när vi var där (gymmet och badhuset är samma ställe) så stod Sarmad, Hannas simfröken, i kassan, och han fixade så att hon nu är anmäld och klar för Krabborna på måndagar 16.30!

Hanna tränar på "Köttbullen"

Barnens djungel

Idag har Hanna och jag besökt Barnens Djungel i Arlanda stad. Ett lekland med djungeltema, helt enkelt. När vi kom dit var det bara två barn där, en flicka och en pojke (syskon) i 6-7årsåldern. De tog sig genast an Hanna och lotsade henne runt den gigantiska lekställningen, och bjöd in henne att leka kurragömma. Sen dök en till flicka upp, något mindre än Hanna, och resten av tiden (2 timmar) lekte dessa fyra nonstop (fast med paus för pannkakor). Hanna hade superkul!

Själv spenderade jag tiden med att dricka latte och läsa gamla nummer av Hänt Extra. Till sist dök Sven upp, och då fick Hanna motvilligt avbryta leken. Vi åkte till Väsby och fikade, och nu har vi nyss kommit hem.

Jag kan verkligen rekommendera Barnens Djungel, även om jag inser att de här två barnen som tog hand om Hanna starkt bidrog till att det blev så lyckat. Nästa gång ska vi ta med Elin eller nån annan kompis, för fler besök blir det garanterat!

vingligt

Jag har upptäckt att Hanna har en hang-up: hon vägrar att sitta på stolar som vickar. Detta har ställt till en del problem under sommaren och kulmen kom i lördags på Blå Porten. Enklaste sortens caféstol, ganska ranglig i sig, och ett allt annat än jämnt "golv" av ölandssten.
Det slutade med att hon satt i vagnen och åt.

onsdag 29 juli 2009

dagens åh-vad-jag-är-duktig

Det ger liksom en extra dimension till att betala räkningarna om man gör det samtidigt som man tittar på Lyxfällan!

Jul-i?

Såg just en tv-reklam för en julskiva. "Värmer gott i vintermörkret" låter Åhléns meddela. Skynda att fynda!

lazy days

Hanna och jag fördriver dagarna på tu man hand den här veckan. Vädret är sådär, inget badväder direkt, annars skulle vi gärna åka och bada och dyka lite. Inga kompisar är hemma, så vi är hänvisade till varandra 100 % - och det börjar märkas. Ibland ryker vi ihop och blir osams, men oftast är det jag som tröttnar på att vara Barbieprinsen, eller leka att jag är Stinky (från Mumindalen) medan Hanna är Ariel.

Men ibland får vi en liten paus från varandra, som när jag tränar och Hanna är på barnpassningen. Eller som häromdan när vi var på Ikea och hon absolut ville vara i deras provisoriska barnrum (de bygger om big time). Sånt är skönt för oss båda, och jag är så glad att hon inte har några som helst problem med att bli lämnad till främlingar.

Idag funderar jag på om vi inte i alla fall ska ta oss till badet i alla fall? Det är lite disigt och när vi gick upp för en stund sen var det bara 15 grader. Vi får se efter frukost. Och i eftermiddag ska vi träffa Sven nånstans för att växla till oss en trave pund till vår resa. Så fördriver vi ännu en dag, och ikväll är det min tur att inte natta :)

Update: knappt hann jag skriva klart inlägget förrän morbror Björne dök upp för en kopp kaffe och en macka. "Tur för oss att vi får lite sällskap" sa Hanna - så det är inte bara jag som är uttråkad....

tisdag 28 juli 2009

En till lista

Att göra innan London:

  • köpa pund
  • leta fram passen
  • betala räkningar
  • läsa ut Harry Potter-boken (har bara ca 75 sidor kvar, borde hinna idag)
  • städa (alltid kul att komma hem till ett fräscht hus - dessutom trevligare för husvakten *)
  • bädda rent (också för husvaktens* skull)
  • handla mat (till husvakten* och för att det inte ska vara tomt när vi kommer hem)
  • packa åt Hanna (som ska bo hos mm+mf)
  • göra en packlista (vi reser lätt, så vi kan shoppa mycket. Fast å andra sidan kräver Gordon att vi ska vara snygga för att få äta hos honom. Inga gympaskor eller jeans. Hmmmm....)
  • plocka undan lite i trädgården
  • klippa gräset
  • skriva ut boardingpass

* Husvakten = svägerskan Eva

måndag 27 juli 2009

Dagens agenda

  • träna check
  • duscha check
  • äta lunch check
  • inviga klippgrejjen check
  • åka och träffa Sven på Ikea / Bauhaus check
  • måndagsmyskväll! (Vad nu det innebär... men det låter mysigt!) check

lördag 25 juli 2009

Stadsvandring

Hemma igen efter en dag i storstan. Vi ställde bilen vid Historiska och gick ut till Liljevalchs på Djurgården. Ikeautställningen var dock en besvikelse... men fikat efteråt på Blå Porten uppvägde det mesta.

Sen tog vi färjan till Slussen, gick genom Gamla Stan, över Blasieholmen och ut på Strandvägen tillbaka till bilen.

Trots ett överflöd av turister blev det en skön dag! Och lite träning i stadsvandring inför kommande äventyr i London...

fredag 24 juli 2009

Underbart!



Fanken att vi redan har gift oss, älskling!

telefonterror

Det senaste halvåret eller så har jag med jämna mellanrum blivit uppringd av personer som först vill tacka mig för att jag har varit med i en undersökning, och sen vill erbjuda mig det ena eller det andra.

Nyss ringde en kille som först tackade blablabla, och när jag ifrågasatte vilken undersökning det var och när jag hade deltagit i den kunde han inte riktigt svara. Sen ville han skicka en massa nummer av "Laga lätt" till mig för bara 49:-. Jag tackade nej och bad honom dessutom att plocka bort mig från deras listor så att ingen ringer mer.

"Laga lätt"? Jag har aldrig i hela mitt liv köpt en matlagningstidning och jag är inte sugen på att börja med det nu heller.

Jag hatar telefonsäljare!

Stolt!



Idag var det avslutning på simskolan och Hanna fick inte bara ett diplom, utan kunde också köpa två märken! Dels Doppingen (se nedan), men också Livbojen som visar att hon har simmat med kläder och med flytväst, och att hon har lärt sig bad- och sjövett.



torsdag 23 juli 2009

det blev den här

Jag älskar verkligen den här scenen!

Ensam

Hanna är hos Elin och leker. Jag får lite efterlängtad egentid. Vad ska jag göra?
  • Åka och träna? ("själv skulle jag aldrig slösa bort egentid på det" sa Elins mamma. Kanske har hon rätt.)
  • Lägga mig i soffan och se en bra film / sova?
Eller en kompromiss: först en rask promenad, sen soffan.

Hmmmm.....

onsdag 22 juli 2009

Pst!

Jag har varit på gymmet!

Doppingen


I dag har Hanna tagit sitt första simmärke, Doppingen. För att få det måste man hoppa i från kanten tre gånger, titta under vattnet tre gånger och simma under vattnet genom en ring tre gånger. Hon är så stolt - och jag med!
För att fira åkte vi och köpte en märkessköld!

Blandat

  • Skulle det inte bli fint väder idag? Simskola i +15 grader och mulet... bergis blåser det nere vid badet också.
  • Barbie-prinsen har fullt upp. Idag är han prins Erik och uppvaktar Ariel, igår var det Askungen.
  • Svens nya pass är klart, mindre än 48 timmar sen han var där. Snabbt!
  • När vi åker till London, kommer vi att få svininfluensan då?
  • Funderar på vad Hanna och jag ska hitta på i eftermiddag? Gymmet kanske?
  • Om det inte har dykt upp några vattkoppor efter tre veckor, är faran över då?
  • Nån som sett Ikea-utställningen på Liljevalchs? Det tänkte vi göra till helgen.

tisdag 21 juli 2009

Om att sopsortera

Jag måste erkänna att vi inte är speciellt bra på att sopsortera. Tidningar och petflaskor, visst, liksom glas och batterier, men resten går tyvärr direkt i soppåsen.

I Nyköpings kommun har man sedan länge kunnat slänga organiskt avfall i en särskild påse, som sen har slängts bland de vanliga soporna. Dessa påsar har sedan sorterats ut och komposterats. Mycket smidig lösning.

I nordvästra Skåne, dör vi var på semester tidigare i sommar, hade de en annan lösning. Alla hushåll hade två sopkärl som tömdes varannan vecka - jämna veckor tunna 1, udda veckor tunna 2. Dessa kärl var uppdelade i fyra sektioner: glas, plastförpackningar, mjukplast, metallförpackningar, tidningar, pappersförpackningar, organiskt och restavfall. Det organiska la vi i en speciell papperspåse. Genialiskt men enkelt.

Så här såg det ut i Skåne.

I vår kommun finns inga såna möjligheter alls. Självklart har vi våra sopstationer där vi själva kan sortera våra sopor, men det finns ingen chans att kompostera köksavfall om man vill - utom i en egen kompost, vilket jag tror många drar sig för, inte minst de som bor i lägenhet.

Den senaste veckan har jag gjort ett experiment. Jag har sparat alla typer av förpackningar i en plastkasse, huller om buller, och idag var den kassen full. Hanna och jag tog då en promenad / cykeltur till närmsta sopstation (300 meter?) och slängde allt i rätt container. Det är något jag absolut kan tänka mig att fortsätta med, men helst vill jag påverka vår förening att ordna möjligheter till sortering här där vi bor.

Ärligt talat förstår jag inte varför vår kommun inte redan har ordnat det här. Jag kommer i fortsättningen att sortera alla våra förpackningar, men jag vill att det även ska inkludera det organiska avfallet! Kom igen nu, Vallentuna!!

Bilder

Hanna redo att ge sig ut i blåbärsskogen, med korg och ryggan full med fika.
Tyvärr glömde vi myggmedel...
Idag var det klädsim OCH flytvästsim på simskolan. Spännande!

Sen åkte vi till Barkarby för att köpa en prins till prinsessbarbiesarna.
Dessutom kom vi hem med den här snygga sänghimlen.
Sorry, Sven...




måndag 20 juli 2009

snark

Måndag, Sven jobbar kväll. Snart dags att natta Hanna. Jag är så sjukt trött så att det är stor risk att även jag kommer att slockna...

Dagen har innehållit både simskola (kallt och blåsigt) och skogspromenad med blåbärsplockning och myggbett. Vi har också spelat Pettson & Findus kapplöpningsmemo, vårt loppisfynd från igår. Kul spel för fyra åringar. Inte så kul för deras mammor.... Vi fyndade också en vidoefilm med Björnes magasin och en hylla till Hannas rum. Ljusgrön. Mamma vill måla, inte Hanna.

Nu ska jag äta lite mer blåbär innan det blir dags för sängen.

söndag 19 juli 2009

Ske Guds vilja

Och Gud sade: "klart att grabben ska ha en moppe!"

Erik har nu köpt en moped för de pengar han fick igår. Lycka!

Dagens konfirmand

fredag 17 juli 2009

torsdag 16 juli 2009

Dagens shopping

På Ikea:
  • påslakan till Ellinor
  • galgar till Ellinor
  • glödlampa till Ellinors sänglampa
  • gosedjurshund till hanna (som hävdar att det är en katt)
  • lunch åt tre hungriga tjejer
På outleten:
  • Lilla sjöjungfrun (filmen)
  • Karlsson på taket (filmen)
  • Svart blogg (bok av Plura)
  • Veronica Maggio (cd)
På Plantagen:
  • rödbladig smällspirea (buske)
  • fika åt tre fikasugna tjejer och en dito pappa

onsdag 15 juli 2009

Skyldig

Jag har just gjort mig skyldig till massmord.

En spindelmamma och hennes tusen och åter tusen spindelbäbisar som just sett dagens ljus på undersidan av locket till sandlådan - jag spolade bort dem med trädgårdsslangen.

Så nu blir det regn i måååånga dagar framöver. Och ni vet vems felet är. Sorry!

tisdag 14 juli 2009

Dagens agenda

Simskola. klart
Handla inför kvällen. klart
Göra lunch - tomatsoppa och smörgås. klart
Baka banankaka av gamla trista bananer. klart
Byta lakan i diverse sängar. klart
Fira att Erik kommer hem från komfaläger med tacos och fajitas. klart, men han blev 1½ timme sen så vi åt utan honom
Fika banankaka. klart

Hejåhå!

måndag 13 juli 2009

vi hinner!

Det ser ut som att vi kommer att kunna åka till simskolan i morgon - praise the Lord! Och med lite tur kanske vi hinner gå några gånger innan vattkopporna slår till.

Idag har vi hållit igång rejält, i alla fall jämfört med de senaste två dagarnas dvd-rejs i soffan. Hanna har badat (och vågat prova att armarna inte gör så ont), vi har gått promenad och provat nya kompisgungan i parken. Senare klippte vi gräset och hann nästan allt innan bensinen tog slut. Vi tog en ny sväng till parken för att visa pappa och Lucas nya gungan, och den här gången cyklade Hanna. Sen gick vi hem och lagade god fiskgratäng och sen lkte vi lite mer med alla Barbiesar.

Nu har hon försvunnit upp med pappa för nattning. Skönt att slippa Barbie....

simskola med förhinder

I dag börjar Hannas simskola. Hon har varit anmäld ända sen i april, och längtat nästan lika länge.

Men tvärr kunde vi inte gå idag. Hon är fortfarande väldigt rädd för att använda sina armar, framför allt den vänstra. Så vi avvaktar och hoppas att vi kan börja i morgon istället!

Tvärr finns det dessutom en risk att hon kommer att få vattkoppor framåt slutet av veckan. Kusin Wilma i Kopparberg blev sjuk när vi var där. Men de träffades inte så länge, och var bara utomhus, så vi får se.

Nåja. Det får bli simskola ett annat år istället.

lördag 11 juli 2009

0 knop

Idag har vi inte fått något gjort. jag har inte ens varit utanför dörren, förutom nån vända på altan eller så.

Innan vi åkte hem från Nyköping igår gjorde Hanna illa sina armar. Hon blev lyft i armarna och fick ont i handlederna, så att hon inte vill använda armarna och klagar över smärta. Det har hänt förut, men bara med en arm, och vi har varit inne på akuten flera vändor. Varje gång har de röntgat och inte hittat något, och det har gått över av sig själv efter en dag eller två. Därför har vi inte åkt in den här gången, utan dagen har tillbringats i soffan framför den ena filmen efter den andra. Armarna är bättre men hon vill ännu inte använda dem. Hoppas det blir bättre, för på måndag ska vi på simskola!

Just nu skulle jag gärna snöra på mig ett par springskor och ta en rask promenad - frisk luft och lite puls har varit en bristvara idag. Men det får bli en annan dag.

Update: jo just det. jag har lagat spagetti och köttfärssås och hängt en tvätt. okej, 1 knop då!

minisemester

Julia och Felix
Amanda och Charlie Chaplin

Min faster och min mamma
vid poolen.



Håll till godo: något så ovanligt som en badbild på undertecknad...

Badbilderna togs hos min kusin Nina och hennes stora härliga familj. Vi tillbringade en underbar dag där med bad, fika och god mat. Hanna badade tre gånger, varav nästan på egen hand - i alla fall utan mamma.... TACK Nina och Micke för en riktigt fin sommarupplevelse!

tisdag 7 juli 2009

seeeeg...

Här där vi bor håller man på att renovera carportarna, vilket innebär att vi vaknar varje morgon vid sju av att det hamras och sågas och väsnas. Det går ganska bra att somna om och sova vidare, men i morse var det en riktig rookie som höll i hammaren. Han/hon behövde ca 20-25 slag för att få i en spik.... kompisen var snabbare, behövde bara 10-15 slag. Ja det är sånt man roar sig med/förargar sig över när man inte kan sova....

Så idag är jag trött. Och seeeeg. Men jag ska snart göra ett ryck, för lite senare kommer Hanna och jag att bege oss söderut till mormor och morfar för ett par dagars semester. Om vädret tillåter kanske det blir en tur till Kolmården? Vill gärna att Hanna ska få träffa Bamse igen innan hon blir för stor.

Hanna 2 år utanför Lille Skutts hus.


Nu ska jag duscha, åka och handla och sen packa!

måndag 6 juli 2009

En sån dag

Måndag, Svens sista semesterdag, gråtrist väder, städ och tvätt, korv och makaroner.

Ja, ni hör ju. Dessutom upptäckte jag att mina nya jeans har krympt - för det kan väl inte vara jag som vuxit??? *)

Men det artade sig, vi for in till stan med döttrarna, lite shopping, en pizza på Pizza Hut med svägerskan Eva, träffade en barndomsvän som hastigast på väg ut från restaurangen (Hasse Berg för er som vet och undrar).

Och nu: Sven nattar Hanna och jag funderar på om jag ska ta lite av den där glassen vi köpte igår?

*) Borde kanske prova P:s metod?? 10 kg....

Update: ingen glass, hängde tvätt istället.

söndag 5 juli 2009

HP


Jag läser om den näst sista Harry Potter-boken, naturligtvis med anledning av att den nu är aktuell som film. Sven och jag har (nästan? nog?) bestämt oss för att vi ska se den när vi åker till London om några veckor.

Jag är ett stort fan av Harry - eller kanske snarare av JK Rowlings? Det känns som att världen har blivit en gnutta tristare nu när man inte längre har en ny bok att se fram emot, och snart är även filmerna slut :( Men det kommer nya Harry-fans hela tiden och när Hanna blir stor nog ska vi läsa om hans äventyr tillsammans. Vi har också köpt alla filmerna vartefter de har kommit ut, så dem ska vi också se. Hoppas bara hon blir lika frälst som mamma!

lördag 4 juli 2009

sommarflört

Marabou Sommar - mjölkchoklad med jordgubbsbitar.
Gudomligt gott!

farmor

Farmor Gullan med några av sina barnbarn och barnbarnsbarn: Hanna, Julia, Rasmus, Wilma och Lucas. Popcorn är gott!

Konfirmation

Idag har vi varit på konfirmation i Vantörs kyrka, det var förstås Hannas (bonus)kusin Teodor som var huvudpersonen. Efteråt fick vi god smörgåstårta och ännu godare chokladtårta! Tack familjen Karlsson Englund för gästfriheten!

På bilden öppnar Teo sina presenter, ivrigt påhejad av kompisen Pierre, flickvännen Lydia och lillebror Adrian. Bilderna från kyrkan blev inget bra eftersom kamerans batteri höll på att lägga av...

fredag 3 juli 2009

Problemlösning

Problem 1: jag har tandvärk.
Lösning: tandläkaren 11.45.

Problem 2: det regnar.
Lösning: bio!

torsdag 2 juli 2009

mini

Nu är vi hemma efter en liten minisemester till svärmor och släkt i Kopparberg. På vägen dit besökte vi Gustavsvik, äventyrsbadet i Örebro, vilket verkligen rekommenderas!
I övrigt har dagarna ägnats åt gravvård, bad, 12-årskalas och stor grillfest med alla nära och kära!

I morgon ska jag till tandläkaren för en akuttid, har haft tandvärk de senaste dagarna... :(