torsdag 31 december 2009


Gott nytt år, kära vänner!
Låt 2010 bli ett år fyllt av nya spännande utmaningar.
Vi ska på fest hos våra vänner Sanna och Magnus, och jag har just tillverkat desserten - en chokladcheesecake som visar potential att bli en riktig succé: botten av chocolate chip cookies, och en fyllning av bla ljus och mörk choklad, samt en rejäl skvätt Bailey's. Mumsigt va?

onsdag 30 december 2009

Nästa sista

dagen på decenniet.
Alla barn är här nu.
Klapparna utdelade.
Jag dricker vin.
Hanna pysslar.
Snart ska vi äta glass med chokladsås.
Allt är lugnt.

tisdag 29 december 2009

Det börjar bli kväll

och idag har vi inte legat på latsidan. Förutom inköpsrunda (se nedan) har jag betalat räkningar och storstädat Hannas rum (sorterat tusen småsaker i nyköpta lådor) och vårt sovrum, och dessutom har vi målat en vägg. Den ljusblå i köket/hallen, som jag hatat i fem år. Det tog en kväll och nu är det ljusblåa ett minne blott.
Efter lite kvällsmat (yoghurt för mig, gröt för Hanna, ostkaka för Sven, ja vi har lite olika smak) slog vi in julklappar, eftersom Hannas "hyskon" kommer i morgon och ska få sina klappar. Och allra sist har jag dammsugit kök och vardagsrum.
Det känns skönt att ha tagit oss ur soffkoman och faktiskt uträttat något. Nu ska jag snart stoppa en tjälknöl i ugnen och sen blir det nog en tidig kväll.

Dagens shopping


På vår jakt efter tapeter och färg gjorde vi ett stopp på mysiga Barnens Handelbod vid Viggbyholms Station. En riktigt gammaldags leksaksaffär med leksaker av hög kvalité - inget BR-krafs här inte. Hanna valde länge och väl och fastnade till slut för något hon önskat sig länge - ett par långa, rosa prinsesshandskar med pärlor och rosa fluff. Tyvärr fanns det inte i vuxenstorlek...

Nu ligger vi i startgroparna

Färgen är inköpt.
Tapeten är beställd.
Nu återstår bara förarbetet och sen kan vi köra igång med att måla köket.

.... och nu blev vi bortbjudna på nyår, så då behöver vi inte fundera på det heller!

måndag 28 december 2009

Live to win


Jag önskade mig Andreas Carlsson biografi "Live to win" i julklapp, och i går natt läste jag ut den.
Andreas är väl mest känd som medlem i Idol-juryn, och jag kände även till att han ingick i det världsberömda Cheironstallet på 90-talet, som låg bakom många stora hits med världsstjärnor som Back street boys, Celine Dion m fl.
I boken berättar han om sin uppväxt (han har bland annat jobbat många år som allt-i-allo på Såstaholm, där jag åt julbord häromveckan) och sin fantastiska karriär. Spännande och intressant läsning för en musikälskare som jag.
Roligast: Andreas står backstage på en Kiss-konsert när Gene Simmons stormar av scenen i sin sminkning och täckt med teaterblod. Han stannar till och säger "Not quite Roxette, but still OK?" Stor stor humor....

Bemz

Jag har länge varit ett fan av Bemz.com, hemsidan där man kan beställa nya klädslar till sina gamla Ikeamöbler. Jag gillar affärsidén helt enkelt!

Vi har en Göteborg-soffa som har en 7-8 år på nacken, och som vi trivs jättebra med - stor och rymlig, djup och skön att sitta i. Med jämna mellanrum har klädseln tvättats, och man kan vända på sittdynorna när de blir för smutsiga och nöta lite på andra sidan ett tag. Men nu börjar den ta slut - i våras gick det hål på ena dynan, och då vände vi på den. Nu har det blivit ett litet hål även på andra sidan, så det var dags för åtgärd.

Att köpa ny soffa känns inte aktuellt, av flera anledningar, så nu fick det bli Bemz. Eftersom de just har öppnat en "inspiration store" i Stockholm passade vi på att åka dit för att se tygprover i stort format, och kunna välja mellan olika kvalitéer. Vi beställde ny klädsel i Graphite Grey Panama Cotton, mörkare grå än vi har nu, och nu är det bara att vänta tills den är uppsydd!

Kanske lite fegt val av klädsel - Hanna tyckte det åtminstone. Hon hittade ett tygprov som hon gillade, blommigt och fint. "När jag blir mamma ska jag beställa den här" sa hon. Och hon har nog rätt - men den dagen jag råkar ha några tusenlappar över så kan jag ju faktiskt beställa ytterligare en klädsel att variera med. Rent teoretiskt, alltså.

Kvart i tio

Nu börjar det bli dags för frukost. Sen åker vi in till stan.
Jullov är bra grejjer!

söndag 27 december 2009

Fråga

Var och storhandlade idag. Avstämning, förstås. Killen i kassan suckade, hans fjärde på en timme - men den första där allt stämde. Han berättade att en tant hade missat 12 varor.
Missat.
Eller "missat"?

Nu till min fråga: hur många varor får man "missa" och fortfarande ha tillgång till shop-express? Vore jag Coop skulle jag behålla hennes kort.

lördag 26 december 2009

Koma

Idag har vi varit riktigt lata. Innan vi ens satt oss vid frukostbordet blev vi inbjudna till förmiddagsfika hos Stor-Elins familj. När vi fikat klart lämnade vi Hanna där och åkte iväg för lite julklappsshopping - ja, vi har ju fortfarande kvar att ge klappar till bonusbarnen, som kommer på onsdag.
Efter hemkomst och hämtning av Hanna åt vi lite mat (nej, inte julmat. Pasta med svamp- och skinksås) och sen somnade vi allihop. Det känns som att vi inte riktigt har vaknat än, och snart är det dags för sängen.... en riktigt lat, härlig dag alltså!

Planerna för de närmaste dagarna innefattar ev. Ikeabesök, en sväng in till stan för besök på Bemz-butiken där vi ska beställa ny klädsel till vår soffa, samt ommålning av köket. Rapport följer.

fredag 25 december 2009

God fortsättning

på julen!

Nu är vi hemma igen efter några härliga juldagar i Nyköping hos mormor och morfar.
Laddning av batterierna är påbörjad och pågår fortfarande.
Vi hörs.

måndag 21 december 2009

120 år

Så länge sen är det min mormorsmor Elsa Hammarén föddes. Grattis gammelmormor!

(Fast nej, hon är inte bland oss längre. Det hade ju varit typ världsrekord i så fall)

Virrig

Det är inte så ofta jag känner mig tankspridd och virrig, men idag hände det. hanna och jag var på bvc och hon fick spruta nr. 2. Efteråt hade jag lovat henne att hon skulle få välja en leksak i leksaksaffären (ja, jag VET att det kanske inte är helt pk, men sån är jag). Vi parkerade i centrum, gjorde våra ärenden (leksak + Konsum), och när vi sen kom tillbaka till bilen hittade jag inte bilnyckeln. Den fanns inte i någon ficka, ingenstans. Jag minns att jag tänkte tanken "undrar om jag låste" när vi lämnade bilen, men det gör man ju alltid så jag kollade inte. Och nu var alltså nyckeln borta. Till på köpet stod en bil och blinkade och ville in på min plats, alltså ganska stressigt. Hanna sa att jag kanske hade tappat den i leksaksaffären, coh vi var just på väg att gå tillbaka dit, när jag kastade en blick in genom passagerardörren. Där i tändningslåset satt nyckeln. Jag hade alltså inte bara glömt att låsa utan även lämnat nyckeln i bilen. Smart, va?

söndag 20 december 2009

Ego-lista

  • Jag är kär i min nya mobil.
  • Jag önskar att jag hade en bra bok att läsa.
  • Jag tycker att vår gran luktar citron.
  • Jag njuter av mitt jullov.
  • Jag tänker se till att mitt barn får en spruta i låret i morgon.
  • Jag gillar knäck.
  • Jag tänker nu gå och lägga mig.
Gonatt!

lördag 19 december 2009

Note to self

I morgon är en annan dag, och då måste jag skriva mig en rejäl att-göra-lista. Ni vet, en sån som är så detaljerad att man kan pricka av varje moment man gör. Typ "ta ur gamla lakan", "lägg i nya lakan", "tvätta gamla lakan". Det är dags för en sån nu, tycker jag. Jag Vi har sjukt mycket att göra, men som tur är så har vi hela dagen på oss!

Några smakprov:
  • vattna blommor
  • damma
  • städa toaletter och badrum
  • städa tvättstuga
  • städa hall
  • packa upp tomtar
  • placera ut tomtar på ett smakfullt och juligt sätt
  • köpa gran
  • klä gran
osv...

Ja, ni hajar nog. Besparar er hela listan.

premiär


Ny mobil, och kolla jag kan blogga med den också!

...och en till...

En julhälsning från Hanna till alla barn!

Flughumor

Maggan är rolig, hon.

fredag 18 december 2009

I kväll lyssnar jag på ljuv musik

Lycka är en snöhög

Dagens bästa: en halvtimmes lek i en gigantisk snöhög i det lokala centrumet medan vi väntade på pappas tåg och på att pizzorna skulle bli klara. Till all lycka dök kompisen Elin och hennes pappa upp, dubbel lycka!! Eftersom temperaturen låg på under minus tio stod det ganska snart klart vem av oss föräldrar som har som yrke att vara ute och vakta barn som leker - pappa Robin försvann snart iväg och uträttade ärenden medan jag höll ett öga på tjejerna. Vinterkängor, raggsockor, långkalsonger, dunjacka, fleecetröja, halsduk, mössa och varma vantar - han hade inget av det, jag hade allt. Rena polarproffset.

torsdag 17 december 2009

19

Bara en arbetsdag kvar, sen väntar 19 dagars semester.
I'm soooo worth it.

onsdag 16 december 2009

*snörvel*

I kväll är jag förkyld, har huvudvärk och känner mig febrig. I nuläget väger det nog åt att jag faktiskt stannar hemma i morgon, men det får vi se. Det börjar lossna på jobbet nu, och jag känner att barnen nu faktiskt ser mig som deras fröken - en stor seger, ska ni veta. Men nu blir det lov, och om tre veckor ses vi igen, och då räknar jag med att få ta ett steg tillbaka och lägga ner mycket tid på gruppstärkande arbete. Tre veckor är en lång tid i en sexårings liv.

Men gud i brallan vad skönt det ska bli med lite semester....

tisdag 15 december 2009

Mugglor

Hanna: "Man får inte tappa locket till min kakburk. Det kan få mugglor."

måndag 14 december 2009

14

Hanna i morse: vad är det för dag idag, mamma?
Jag: det är måndag.
Hanna: ja, men vad är det för nummer?
Jag: det är den fjortonde.
Hanna: fjortonde? Hur ser en fjorta ut, mamma?

söndag 13 december 2009

slapp söndag

Klockan är över tre på eftermiddagen och jag har fortfarande pyjamasbyxor på mig. Det betyder att jag inte har varit utanför dörren, men inte att jag har latat mig - inte så mycket i alla fall. Elin och Hanna har lekt hela dagen, inte helt friktionsfritt, Hanna är trött efter gårdagens fest och lite smågrinig. Vi har bakat lussekatter och ätit pasta med köttfärssås, och snart ska vi lussefika. Skön söndag i förorten, helt enkelt!

Update: jag tog faktiskt av dem, de blårutiga pajtabyxorna. De blev blöta när Hanna badade. Men de ersattes snart av mitt andra par - de rödrutiga.

bäst just nu

Lucia

God morgon!
Idag varknade vi tidigt, Hanna kom in till oss redan halv fem och har sen legat och bökat runt. Vid sju fick hon gå och titta vad tomten lagt i hennes julstrumpa, och till hennes stora besvikelse var det bara en kylskåpsmagnetstomte - "jag ville ju ha en leeeeksaaak!"

Nu har vi tittat lite på Luciatåget på tv, ätit varsin banan och upptäckt att jag köpte fel storlek på Hannas söta julkofta igår - det står stl. 92 på lappen, hur tänkte jag där? Måste ha tagit fel. Tusan också.

Om en stund ska vi fixa frukost, och sen kanske vi väcker pappa med lite Luciasång? På dagens schema står lussekattsbak och lek med Stor-Elin (hennes föräldrars tur att få julshoppa idag).

Det här blir en bra dag.

lördag 12 december 2009

en bra dag

  • Bra sak 1: jag fick några timmars julshopping på egen hand medan Sven julpysslade på biblioteket med två fyraåringar.
  • Bra sak 2: vi gjorde supergod potatisgratäng med ädelost.
  • Bra sak 3: glöggfika med trevligt sällskap hos min vän Anna och hennes barn. Hanna var i sjunde himlen: hon fick hänga med STORA barn (12 år) och gosa med kattungen Elsa, 5 månader.

fredag 11 december 2009

En sak mindre

Bilen är tvättad. Gjorde det på lunchen, samtidigt som jag åt en Statoilmacka. Så nu kan jag stryka den punkten från alla måsten.

torsdag 10 december 2009

och nu blir det mera gnäll

Brukar ni också känna så att alla måsten och borden blir övermäktiga? Att listan över allt som ska göras blir så lång att man till slut inte får något alls gjort? Just så känns det för mig för tillfället. Mitt nya jobb kräver all min energi, och det lilla jag har över räcker precis till att fixa mat åt mig och Hanna på kvällarna (Sven jobbar), umgås lite med henne coh få henne i säng. Sen kraschar jag, antingen i sängen eller som i kväll i soffan. Orkar inte ens sätta på tv:n. Och listan blir bara längre och längre.

Borde packa upp alla tomtar och göra lite julfint. Orkar inte.
Borde packa upp och sortera alla mina jobbgrejer. Orkar inte.
Borde lämna in dunjackan till kemtvätt. Orkar inte.
Borde fixa ljusslinga till enen på framsidan. Orkar inte.
Borde fundera på hur många julkort vi ska skicka, skriva dem och posta. Orkar inte.
Borde tvätta killarnas tvätt. Orkar inte.
Borde tvätta bilen. Orkar inte.
Borde köpa julklapp till dagisfröknarna. Orkar inte.
Borde plocka undan, städa, fixa, tvätta, diska. Orkar inte.
Borde boka tid för klippning. Orkar inte.
Borde lämna tillbaka försenade filmer till biblan. Orkar inte.

Orkar inte. Skönt att det är fredag i morgon. Då får jag kärt besök på kvällen.

onsdag 9 december 2009

över ytan

Ursäkta att jag inte är världens roligaste bloggare, men det är med nöd och näppe jag håller näsan över vattenytan these days. Min kollega är sjukskriven, ungarna mer vilda än tama, det är decembermörkt och Sven jobbar kväll. Och även OM jag skulle få lite inspiration är datorn upptagen. Hannas nya favorit är klippdockorna på disneyslottet och jag får snällt vänta.

söndag 6 december 2009

Igår

Igår skulle Hanna gå och lägga sig ungefär mitt i Robinson. På väg uppför trappan säger hon:
"Mamma, du får gömma i ditt hjärta vem som vinner och berätta det för mig i morgon. Jag hoppas att tjejerna vinner."

Gömma i mitt hjärta. Vad jag älskar den ungen!

lördag 5 december 2009

Lördag i förorten

Vilken skön dag... den började på det lokala biblioteket där vi såg en finfin barnföreställning som hette "Julstök med Kakan och Fiffi" - se den om ni får möjlighet! I sällskap hade vi Stor-Elin och hennes mamma Ulrika. Sen gick vi och fikade, och nu leker tjejerna här hemma. Vi har just gjort årets pepparkakshus (Hannas första), så nu mumsar vi på överblivna non-stop.

I morgon ska Hanna vara hos Elin hela dagen så att Sven och jag kan julhandla i lugn och ro. Känns otroligt lyxigt för oss, vi som nästan aldrig har barnvakt! Vi tänker verkligen se till att utnyttja dagen till fullo, och jag räknar med att vara avsevärt fattigare i morgon så här dags. Nästa helg gör vi tvärtom, Elin är här och Ulrika och Robin får shoppa utan barn. En superbra lösning som förhoppningsvis kan bli en tradition!

onsdag 2 december 2009

Tidigt

Nackdelen med att ha morgonpresenter i julstrumpa till 4-åring är att 4-åring vaknar svintidigt och vill gå upp. Såklart. Idag låg det en söt liten hund och väntade i strumpan.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Det är kallt och (förmodligen) halt ute, och Sven har redan åkt med bilen som har vinterdäck. Det blir nog bussen för mig, och då behöver vi gå tidigt för att hinna.

tisdag 1 december 2009

Äckligt

I går var jag hos tandläkaren. Tänderna var helt okej, förutom en tappad lagning i en kindtand, men jag fick skäll för att jag slarvar med tandtråd. Nån som hört den förut?
Tandläkaren gjorde rent mellan mina tänder (en synnerligen blodig historia), och sen fick jag med mig några plackers hem.
Idag upptäckte jag att en av dem var använd. Jag kan bara hoppas att det var den som användes i min mun i går, men självklart åkte den direkt i soppåsen.

Hur äckligt är inte det?

Happy b-day

Görel 50
Julia 13

Amanda 13