söndag 30 maj 2010

Grattis lilla mamma

...och till alla andra mammor också,
ingen nämnd och ingen glömd.
(Det där barnet är väldigt likt Hanna när hon sover, bortsett från hårfärgen.)

Utsikter

På torsdag ska det firas här. Äldsta dottern tar studenten och släkten kommer hit med allt vad det innebär. Ni vet. Mat och sallader och champagne och tårta och sånt. Och självklart hoppas vi på bra väder så att alla kan sitta ute - att klämma in 25-30 pers inne blir lätt lite trångt. De senaste dagarna har klart.se sagt att det ska bli skurar och typ 13 grader, men plötsligt har de ändrat sig: nu säger de strålande sol och +23! Hoppas de har rätt :)

lördag 29 maj 2010

I förväg


I morgon är det Mors Dag, och idag när vi var i Täby Centrum köpte Hanna en present till mig. Hon valde länge, och till sist bestämde hon sig: en strut Åre-choklad, mörk med hallontryffel. Hon kunde inte hålla sig till i morgon, så jag fick den när vi kom hem. Tack, min fina!

Runt kommer man alltid

Den senaste veckan eller så har min träning varit i princip obefintlig. Det är ju extra tråkigt med tanke på att jag ska "springa" Vårruset på tisdag. Ja, jag skriver "springa" eftersom löpning nog inte riktigt är min gren, men jag tänker hur som helst ta mig runt. Jag menar, fem kilometer, det vet jag att jag klarar. Jag har ett tidsmål, men det behåller jag för mig själv än så länge.
Så mellan sju och åtta eller så på tisdag kväll kan ni ju nägna mig en tanke. Och håll gärna en extra tumme för att vädret ska vara okej.

fredag 28 maj 2010

Som svar på frågan nedan

Jo vi ska på cirkus i kväll. 19.00 på flygfältet. Expectations are high.

torsdag 27 maj 2010

Cirkus eller inte cirkus?

Om man frågar Hanna vad hon ska bli när hon blir stor så var det stående svaret länge att hon ska bli "en fröken som häller upp mjölk". Sen ändrade hon sig till att bli den som tar hand om ponnyhästarna på en cirkus. Problemet var bara att hon aldrig har varit på en cirkus så hon vet inte hur man gör.

Eventuellt kan det problemet lösas inom en snar framtid. I morgon är läget nämligen följande: bonusbarnen ska komma men Ellinor ska på fest, Erik ska på 9:ornas bal och Lucas är på klassresa. Samtidigt infaller Cirkus Maximums årliga besök i byn. Läge för cirkusdebut med andra ord! Fast bara kanske, alltså.

Saker som talar för: se ovan, att syskonen är upptagna på annat håll. Samt Hannas drömmar om en cirkuskarriär. Samt lite tröst för sveda och värk (dagens spruta) och att hon var så duktig och tapper.

Saker som talar emot: att jag starkt ogillar cirkus och framför allt clowner. Att det är hutlöst dyrt. Att jag är allergisk mot hästar och elefanter och förmodligen även mot kameler, skulle i alla fall inte förvåna mig (hästar och elefanter är konstaterat).

Stay tuned, folks!

Basar och hallstädning

Hanna lider av sviterna efter sprutan: ont i benet och lite feber. Basar på förskolan och sen hem och städa hallen. Många turer upp och ner för trappan med jackor, skor, vantar, hjälmar, med mera. Samt några turer ut till förrådet med barnvagn, tavla, brevlåda med mera. Nu Bolibompa, Festis och chokladbollarna vi köpte på basaren.

Hur det går med nattningarna? Jo tack, hittills har vi 100% måluppfyllelse, även om det inte har gått smärtfritt. Mycket tålamod och mycket uppmuntran och kärlek har behövts. I går kväll fick jag sitta på min säng i rummet intill och läsa trädgårdstidningar tills hon somnade (vilket gick ganska fort när det väl blev lugnt). I kväll kämpar vi vidare.

Update: i kväll somnade hon nästan direkt. Jag gick ner, och när jag inte hade hört något på en kvart smög jag upp - snark!

5

Femårskontroll med spruta i morse. Sista besöket på BVC, nästa år tar skolhälsovården över. Kändes nästan nostalgiskt - som man sprang där för några år sen, minst en gång i veckan i början!
Hanna är 108.5 cm lång och väger 17 kg. Våra kvällsmål har gjort susen lite grann i alla fall!

tisdag 25 maj 2010

Komet

Hanna gillar inte att somna själv. Sanningen är väl också den att både Sven och jag brukar somna när vi nattar, så hon brukar sällan behöva somna själv heller. Men nu är det dags, har vi bestämt alla tre. I sann Kometanda har vi utformat ett system där Hanna får natta sig själv sju gånger (noggrant framförhandlat), och sen får hon en belöning. Nästa gång ökar vi till 10 gånger, sen tolv och så vidare. Belöningen kan vara en leksak, ett biobesök, badhuset, vad hon väljer inom rimliga gränser.

Just i kväll är vi inne på tredje nattningen, och det går sådär. Hon är orolig och vill ha mig där, men samtidigt vill hon lyckas. Jag lovar att titta till henne ofta, och förhoppningsvis somnar hon snart.

Min stora lilla flicka.

måndag 24 maj 2010

Mysmåndag

Idag hämtade jag Hanna halv fyra, och vi åkte direkt hem för ovanlighetens skull. Först tränade Hanna lite på att studsa på sin nya hoppboll medan jag satt på trappen och njöt av solen. Sen gick vi till baksidan och tömde sandlådan på all sand. Sen skurade och spolade vi sandlådan, för nu ska den bort! Antingen till Svens jobbarkompis son, eller så säljs den på förskolans loppis på torsdag (Hanna ska bara bestämma sig för vilket alternativ hon vill). Sen gick vi in och åt middag (plättar för Hanna, omelett med skinka och svamp för mig). Därefter gick vi ut igen och pysslade mer i trädgården: förberedde för Hannas egen uteplats utanför lekstugan (4x6 30-cm-plattor blir den, alltså 120x180 cm), rensade lite ogräs och röjde lite högt gräs längs staket och runt träd. Och lekte Emil under tiden (lekstugan är snickeboa). Nu är vi inne och kolla på Boli, och snart blir det bad för Hanna.

En mysig måndag med min finaste tjej, alltså!

(Sa jag att jag tvättade två maskiner, rensade lite garderober och fixade ny villaförsäkring och bilförsäkring också? För det gjorde jag. Effektivitet is my middle name.)

söndag 23 maj 2010

Törs man chansa?

Hade tänkt att cykla till jobbet i morgon, för första gången. Det är ca en halvmil men de sista tre kilometrarna är i princip uppför hela vägen. Alltså vill jag ha god tid på mig så att jag hinner tvätta av mig och svettas klart när jag kommer fram. I morgon lämnar Sven på dagis så jag kan åka hur tidigt jag vill.

Men idag har regnet öst ner hela dagen (utom precis när vi sprang Täby-loppet), och åskan har gått. Och jag vill inte cykla i regnkläder. Så törs man chansa?

Tror jag avvaktar till i morgon med att bestämma mig. Är det en fin morgon kanske jag gör't. Att bli blöt på hemvägen är ju inte lika illa.

Berlinbilder

Vårt hotell, Grand Hotel Esplanade

Delar av muren som nu blivit ett konstgalleri.

Hotellrummet.

Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, bombad under kriget.

Checkpoint Charlie

Brandenburger Tor


En utställning om muren.

Täbyloppet

Nummerlappen på plats
Ansiktsmålningen också!

På startlinjen.

På upploppet!

Vinnare


lördag 22 maj 2010

Lördag i förorten

Att få springa genom vattenspridaren en varm och solig dag är väl bland det somrigaste man kan tänka sig? Idag har vi köpt oss en gräsklippare, en handjagare. Hanna har varit på kalas och jag har varit halvdäckad av en magbacill. Börjar bli orolig, har aldrig haft problem med magen förut men de senaste veckorna har det varit lite av och till. Ska bespara er detaljer, men roligt är det inte. Jag blir helt däckad, orkar ingenting.

I morgon är det dags för Täbyloppet, och Hanna står på startlinjen kl. 11.00 ute på Skavlöten, för er som vill komma och heja. Loppet är hela 400 meter, så det gäller att vara där i tid, kl. 11.05 lär det vara över :)

Den bortglömda helgen

Glad pingst, vettja!

fredag 21 maj 2010

ute

Självklart passar vi på att sitta ute och äta nu när vädret är så ljuvligt! Bilden är från igår då Hanna bjöd sin bästa vän på middag för två vid sitt lilla bord. Feta- och skinksallad med ägg och avocado var gott, tyckte båda två!


fri tid

Hanna är hos en kompis och jag har så många borden:
  • städa
  • klippa gräset
  • tvätta
  • träna
  • ut och gå
  • sortera tvätt
  • rensa i röran i hallen
  • med mera med mera
men jag orkar inte. Till mitt försvar kan jag berätta att jag varit ensam med 23 sexåringar hela dagen. Ingen rast, inga toabesök, ingenting. Så det känns rätt skönt att bara sitta här och njuta av en solig vårkväll, det blommande äppelträdet och alla maskrosor. Det andra får vänta.

onsdag 19 maj 2010

Återstoden av dagen

  1. Arga Snickarn (i Nyköping minsann!)
  2. En kvällspromenad (saknas 750 steg till 12 000, mitt dagliga mål)
  3. En dusch med hårtvätt
  4. Sömn!

I den ordningen.

tisdag 18 maj 2010

43

Grattis, min fina Sven.
Du är det bästa som har hänt mig.


måndag 17 maj 2010

Hur tänker folk? Egentligen?

Dagen har tillbringats på Domarudden, en frilufts- och konferensanläggning utanför Åkersberga. Väldigt trevligt och produktivt, och vädret! Vädret! Solen har fullkomligt vräkt ner hela dagen, och vi tog en promenad runt 2.5km-spåret efter lunch. Härligt!!

Men en konstig sak. När vi åt lunch (utomhus) satt en mamma med sina barn vid bordet brevid, en pojke i 4-årsåldern och en bebis, kanske 10 månader eller så. Bebisen fick tag på saltkaret och satt och snuttade på det, och mamman tyckte att det var sååå gulligt och charmigt! Hon busade med bebisen, och tog flera kort på det charmiga busiga snuttandet. Sen plockade hon ihop alla saker, ställde saltkaret på bordet, tog sina barn och gick därifrån. Kvar på bordet: ett bebissnuttat saltkar.

Hur tänker folk? Ett: att få i sig okända mängder salt är verkligen inte att rekommendera för småbarn, skulle inte förvåna mig om det stackars barnet har drabbats av njursvikt eller liknande vid det här laget. Två: och hur kul blir det för övriga gäster att använda saltkaret? Bebisslem på köpet, liksom. Bläää!!!

Nä, jag kan fortfarande inte fatta. Och sen är jag lite arg på mig själv som inte gjorde något, bara förfärades.

söndag 16 maj 2010

Söndag

Är om möjligt ännu tröttare och segare idag. Hade tänkt att jag skulle träna nu på kvällen, men istället sitter jag i soffan, fryser och gäspar och dricker latte med o'boy. Inte bra. Men när Sven och jag tog en promenad i skogen tidigare (Hanna var på kalas) stukade jag foten och det är också en anledning att inte träna. Vi såg en orm (en kopparorm bara) och jag tog ett litet skutt och stukade mig. Typiskt. Flyktmekanismen sitter där den ska :) när reptilhjärnan slår till. Lite senare såg vi också en huggis, men den gjorde sitt bästa för att vi inte skulle se den - den låtsades att den var en pinne.

Nä, det blir ingen träning. Jag ska ta en sväng i trädgården med vattenslangen och sen blir det en dusch och rena lakan i sängen. Söndagslyx.

I morgon ska jag iofs jobba, men vi ska ha planeringsdag - hela arbetslaget åker till Domarudden utanför Åkersberga och konfererar hela dagen. Det blir säkert trevligt.

Nog med svammel. Nu ska här vattnas.

lördag 15 maj 2010

Hur?

Jag vet inte, jag. Efter några dagars ledighet borde man väl vara utvilad och ligga på bettet för att få börja jobba igen? Men jag fattar inte hur jag ska stå ut de här fem (?) veckorna jag har kvar. Jag vill vara ledig NU och för all framtid, amen!


På Torpet

Hanna och jag tog lite "time out" och åkte till skogarna på gränsen mellan Östergötland och Småland. Där huserade min bror Masse ensam på Torpet, men nu fick han sällskap!

Hanna invigde hängmattan.
Vi grillade och satt ute och åt.

Idag blev det fika inne i Valdemarsvik!


Sen gick vi ut i skogen. Masse hittade murklor!


fredag 14 maj 2010

Klämdag

  • Ledig
  • Träna
  • Städa ett badrum eller två, dammsuga
  • Hämta gummistövlar på jobbet
  • Hämta nummerlapp i Täby C
  • Åka till Torpet
  • Gräva land
  • Umgås med bror
  • Grilla

torsdag 13 maj 2010

Ledig torsdag

Efter att ha börjat dagen med ett varv (400m) på löparbana med Hanna (inför Täbyloppet) och några kilometer i skogen med fikapaus åkte vi hem och duschade och bytte om till gåbortsfina kläder. Sen åkte vi till mysiga Magasinet i Vaxholm och åt bröllopsdagslunch. Lax och dillstuvad potatis för mig, skärgårdsgryta för Sven och pannkakor för Hanna. Väldigt gott och trevligt!


Bäst av allt är ju att vi egentligen inte har bröllopsdag förrän den 25:e (men gifte oss på Kristi Him-torsdagen) så kan vi ju hinna fira igen! Bra va?
På vägen hem köpte vi Alvin och gänget 2, så nu är det filmtajm. Funderar på att dra på mig springskorna och ta en pw istället, känner mig lite rastlös. Borde städa men liksom ORKA!

onsdag 12 maj 2010

Bröllopsdag

Vi gifte oss den 25 maj för fyra år sen. Den dagen inföll på Kristi Him-torsdagen det året.
Så ANTINGEN kan vi fira vår bröllopsdag i morgon, ELLER så firar vi den 25:e. När Sven jobbar kväll och vi inte kommer att träffas alls.

Undrar hur vi ska göra.

tisdag 11 maj 2010

Shopping

Idag har Hanna och jag shoppat. En rosa drömklänning till Ellinors studentfest med ett par sandaler och tunnstrumpor till. Plus en present till Elins kalas på lördag. Dessutom hann vi med att äta på caféet i Täby (lasagne för Hanna, spenat- och fetaostpaj för mig) innan vi åkte till IP för att springa lite. Tanken var att springa ett varv på löparbanan, men istället gick vi upp i skogen och sprang/gick runt 900-metersspåret. Och plockade vitsippor.

Sen åkte vi hem och lekte café.

måndag 10 maj 2010

Bisfenol

När man hör sånt här känns det skönt att veta att Hanna aldrig gillade nappflaskan när hon var liten.
Men ärligt. Hur läskigt är det inte med alla dessa kemikalier som vi får i oss hela tiden? Inte konstigt att folk är sjuka.

Bromsa!

Känner ni också att det är så hysteriskt mycket att hålla reda på så här års? Planeringsdagar, utvecklingssamtal, vårfester, basarer, födelsedagar, studiebesök, springtävlingar, studenter... det känns som att det aldrig kommer att ta slut! Men det gör det, och i år är det den 17 juni som är stoppdatum, då tar jag sommarlov och kan vila hjärnan.

Men innan dess... oj oj oj, fly mig en assistent!

Servitrisen Hanna

I helgen var vi och åt på en finare restaurang i en liten stad vid världens ände - den med ett namn som ofta framkallar fniss från barn och barnsliga vuxna.

Hur som helst.

Hanna blev väldigt fascinerad av servitrisen och hennes jobb, och har sedan dess lekt café med oss. Vi får beställa och hon serverar. Dessutom brukar hon fråga om vi vill ha ett rum, eftersom det också finns ett hotell på caféet. Och det vill vi ju.

Nu tror jag att jag ska beställa en latte och en stor bit chokladtårta av servitrisen.

(Tyvärr blandar servitrisen ihop begreppen lite - hon envisas med att kalla oss gäster för 'patienter'...)

söndag 9 maj 2010

framgång

Var på gymmet och lyckades springa längre än jag gjort tidigare. Inte långt, men längre. Det är jag nöjd med, för det visar ju att övning ger färdighet och allt sånt där.
Men ett problem är att mina träningsskor för inomhusbruk är för stora, så att de glappar när man går och springer. Därför kanske dagens projekt blir att köpa nya. Kanske. Snål-Ernst sitter på axeln och säger nej.

lördag 8 maj 2010

nu får det räcka med gråa skyar och kalla vindar. Det är maj nu. M A J.
Enough already!

onsdag 5 maj 2010

Som mamma

Det är inte bara jag som kommer att göra min springtävlingsdebut här under våren. Nu är även Hanna anmäld till sitt livs första springtävling. Hon är supertaggad och bytte om till "springkläder" direkt vi kom hem från dagis idag. I morgon ska vi ut och springa när vi kommer hem.

Kom och heja, vettja!

söndag 2 maj 2010

lördag 1 maj 2010

Två sätt att göra det på

  1. Man kör sitt vanliga trick, köper semi-äckligt godis till familjen, tar en promenad medan de äter och när man sen blir ensam i tv-soffan plockar man fram sin egen lilla gobit och njuuuter.
  2. Eller så struntar man i promenaden, moffar lika mycket som de övriga, och sen när man blir ensam i soffan plockar man fram sin egen lilla gobit och moffar i sig den också. I smyg.

Ja herre gud vad det är synd om mig idag.

Prio

Om en dryg månad tar Ellinor studenten och då ska vi ha mottagning här efteråt. Med lite tur skiner solen då så att vi kan sitta ute i trädgården. Viss panik har alltså infunnit sig, och vi måste fundera på vad vi ska prioritera så att vi vet vad som måste göras innan kalaset och vad som kan vänta till efteråt.

I morgon åker vi till Barkarby och köper en ny trädgårdssoffa, och även lite blommor att plantera i krukor. Sen ska vi städa och feja både ute och inne, och med lite tur så har vi vädergudarna med oss den 3 juni. Som plan B bokar vi områdets kvarterslokal, där ryms alla gäster till skillnad från här hemma.