torsdag 30 juni 2011

Soft dag

Vilken härligt slapp semesterdag vi har haft idag!

Till lunch dök mina föräldrar upp, på väg till Söderhamn där de ska semestra ett par dagar. Potatissallad (se nedan), kassler, sallad, och efteråt jordgubbar med grädde. Busenkelt och gott.
Sen en tur till byns centrum för lite shopping och en glass i skuggan. Hemma igen parkerade jag mig i soffan på altanen med ett glas vin och en spännande bok ("Flickan med snö i håret" av Ninni Schulman, mycket bra!) Där blev jag kvar lääänge.... Lite rester till middag (alla fick fixa själva) och sen mer läsning innan det blev dags för Ernst.

I morgon ska jag ta en dust med passpolisen tror jag. Hannas och mitt pass har gått ut, men ryktet säger att det är timmars väntan. Oh well, vad gör man?

Tipsigt

Så här på junis sista skälvande dag tänkte jag komma med ett tips. Ni kanske, precis som jag, kokar färskpotatis ibland? Och då händer det ju lätt att man kokar för mycket och har lite över som man inte vet vad man ska göra med? Då kommer här ett gott recept på potatissallad! Garanterat supergott :)

2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
½ msk dijon
2 msk hackad dill
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad rödlök
800 g kokt kall färskpotatis
flingsalt
svartpeppar

onsdag 29 juni 2011

Lösa boliner

Hemma från svärmor i Kopparberg. Det blev verkligen ett spontant snabbesök! Vi hade räknat med att Ellinor skulle skrivas in på rehabiliteringen på tisdagen, men de ringde i måndags och ändrade det till onsdag. Så då packade vi snabbt in alla ungar (minus 17-åringen) och stack! Vi km fram halv nio på kvällen, och hann bara med lite fika och en kvällsmacka innan alla stupade i säng. I går åkte vi till Löa för ett dopp (Simon 8 år lyckades dra upp ankaret till badflotten och bogsera in den till bryggan, han är stark den ungen!), och sen till mysiga Annas Café för glass och kaffe (och en fin prickig skål till mig!) Tillbaka hos farmor blev det grill och jordgubbar innan vi for hem igen.

Nyss åkte Sven och Ellinor till Danderyd för inskrivning, och ovissheten är total - vi vet inte något om hur länge hon ska ligga inne, vilket ju påverkar oss alla de närmaste veckorna. Inte vill vi åka iväg nånstans så länge hon ligger på sjukhus, och vi hoppas att det blir en kortvarig vistelse den här gången. I de tidiga planerna ingick några dagar på Västkusten nästa vecka, och det vore roligt om vi kunde komma iväg dit. Men det är väl bara att vänta och se.

Idag skiner solen igen, kanske åker vi och badar, kanske åker vi till Ikea, Hanna och jag. Handla lite ska vi göra också. I morgon tittar mormor och morfar förbi på väg mot Söderhamn, och då vill vi bjuda på lunch!

tisdag 28 juni 2011

Sommarskada

Jag är skadad. Hemma hos svärmor skulle vi bjuda på jordgubbar, och jag snoppade två liter med vänster tumnagel. Nu har nageln blivit alldeles öm och jag har upptäckt ännu en sommarfara - fästingbett, ormbett, solsveda i all ära, but I give you: jordgubbssnoppartumme. Aj!

måndag 27 juni 2011

Måndagsstatus

Jag har nackspärr (Voltaren, Ipren) och superallergisk (Rhinocort Aqua, Loratadin) och om någon timme eller så åker vi hastigt och lustigt till farmor i Kopparberg (jordgubbar och vispgrädde).

Frågor på det?

söndag 26 juni 2011

Favvo

Om en stund börjar en av mina favoritfilmer alla kategorier på 3:an. "You've got mail" med Tom Hanks och Meg Ryan. Jag vet faktiskt inte hur många gånger jag har sett den, men det är säkert tvåsiffrigt. Jag hade den på vhs förut, och jag passade ofta på att se den när jag var sjuk - för det gjorde liksom inget om jag somnade ifrån en stund, jag visste ju redan vad som skulle hända.

Nu är det ett tag sen jag såg den sist, vi har ingen vhs-spelare längre och det där med att se på film funkar inte så bra för mig nu för tiden (om det inte är barnfilmer, förstås...). Men i kväll bokar jag plats i soffan med en kopp te och bara njuuuter :)

Projekt

Dagens projekt är två:


  1. ha ihjäl myror. Vi har två rejäla myrbon på tomten, och eftersom de inte vill förstå vinken när jag sprutar sönder boet gång på gång med vattenslangen så tar jag nu till hårdhandskarna. Myrr Extra.

  2. bygga liten uteplats. Till vänster om Hannas lekstuga ska det bli trätrall och plats för litet bord. Trall inköpt, liksom ogräsduk och sand. Lucas gräver bort gräset as we speak.

Men först lite fika, medan regnet drar förbi för den här gången.

lördag 25 juni 2011

Att skjuta upp saker.

Ni vet ibland när man skjuter upp saker gång på gång, drar sig för att göra just den där grejen, utan någon speciell anledning? Och sen när man äntligen gör det så tar det typ ingen tid alls? Det problemet har jag när det gäller att plantera. Jag köper gärna hem plantor, men sen blir de stående, för själva gräva-grop-grejen är ju såååå tråååkig!

Förra året köpte vi två häggmispelplantor för att täppa till ett hål i häcken som snöplogen åstadkommit. De plantorna (som visade sig vara liiite fel sort, visserligen misplar, men inte exakt samma som de vi har) blev stående i sina krukor hela sommaren och till slut hade jag dödförklarat dem.

När våren kom visade det sig att det fanns lite liv i den ena. Jag klippte bort allt dött, och mot alla odds växte den och blev en jättefin planta. I sin kruka. I kväll, ett drygt år efter inköp, har jag äntligen gjort det.

Det tog exakt tre minuter.

Nu ska jag bara få tummen ur med de två hostor jag köpte i våras (i alla fall den ena ser fin ut fortfarande), tomatplantan som står i sin lilla planteringskruka i köksfönstret, och för att inte tala om alla sommarblommor som fortfarande inte kommit ner i sina fina krukor. Vilken dag som helst nu.

Dagens runda

Molnbyrundan avklarad. 70 minuter i hällregn. Pluspoäng på det, va?

fredag 24 juni 2011

Bra grejjer med midsommar

Att schersminerna blommar och doftar underbart (minus dock för bladlössen).
Att regnet höll sig borta och att solen visade sig för det mesta.
Att tårtan blev så underbart god.
Att Hanna gjorde ett fantastiskt bildkorsord till sin pappa.
Att Ellinor är hemma och är förhållandevis pigg.
Att min morgonpromenad förde mig på delvis nya (eller ny-gamla) vägar.
Att vi fick en skön dag med hela familjen samlad - för första gången på länge.
Att Masse och Görel letade upp russet Klas och skickade en hälsning till Hanna via FB.
Att rosévinet jag köpte var gott - och kallt!

Midsommar

Glad midsommar, alla!

Efter sovmorgon till nio och frukost tog jag minsann den utlovade rundan - dock ej runt Molnby, som jag börjat tröttna på. Istället gick jag åt andra hållet, ner mot sjön, runt kyrkan och sen hem via centrum. En timme var jag ute. Målsättningen är att börja varje dag med en runda, i alla fall så länge det funkar rent praktiskt.

När jag kom hem hade Sven och Hanna bakat en nötbotten (budapestreceptet kom till nytta igen) och lite chokladmuffins efter Hannas eget recept. Mina fina älsklingar!

Vi hade bjudit hit barnens mamma Annika på midsommarmat, och vi frossade på potatis, sill, ägg, skinka och köttbullar till den grad att vi är mätta än... tänkte snart ställa fram lite rester så får vi se om någon är sugen. Tårtbotten fick ett rejält lager grädde och jordgubbar och blev supergod!

Jaha, det var vår midsommar. Jo förresten, självklart var jag och Hanna ute och plockade sju sorters blommor som hon kan ha under huvudkudden i natt. Själv har jag redan träffat min drömprins, så jag avstår.

torsdag 23 juni 2011

Inga ursäkter!

De senaste veckornas turbulens har minst sagt verkat negativt på allt vad träning heter. Så därför: i morgon bitti, first thing, MOLNBYRUNDAN! Hela vägen runt, inte vända vid ödehuset den här gången! Å hör sen!!

Filmtips

Dagens bästa film är "Draktränaren" som handlar om vikingapojken Hicke och hans drake, nattfasan Tandlös. Underbar historia! Hela familjen satt som trollbunden i nästan två timmar. Inte missa!!

Good news

Jaha, nya uppgifter: hon är inte på permis, utan skrivs ut via telefon i morgon (om allt går bra). Hurra!!

Permis

Ellinor är hemma från sjukhuset. Hon har fått permission över midsommarhelgen. På väg hem svängde hon och Sven förbi McDonalds Drive-thru och köpte hem ett lass hamburgare - som motvikt till all sjukhusmat, typ. Nu får vi behålla henne hemma tills på måndag när hon ska tillbaka igen. Hon är långt ifrån frisk, men det känns otroligt skönt att få ha henne hemma några dagar. Sjukdomar suger, I tell you.

Torsdagslista


  • Regn, regn, regn...

  • Storhandla inför midsommar

  • Tvätta lite lakan efter kusininvasionen

onsdag 22 juni 2011

Onsdag

Första semesterveckan puttrar stillsamt vidare. Eva och kusinerna är kvar en natt till, just nu är de stora barnen ute på byn meddan de mindre spelar apa-spelet med Sven. Eva är på en jobbfest och jag är mest trött.... sitter och skriver en inköpslista inför midsommarhelgen. Vi ska ingenstans men vill ju ändå fira med lite god och somrig mat!

Hanna, jag och Sven besökte Ellinor på Svens lunch. Till vår stora glädje kommer hon att få komma hem över midsommarhelgen! Det blir skönt för henne att få komma bort från sjukhusmiljön några dagar, och om allt funkar bra hemma kanske hon snart får komma hem för gott. Dock återstår sjukgymnastik och rehabilitering på obestämd tid.

Ja, det var väl allt. Funderar på att hoippa in i duschen, hanns inte med i morse och kommer kanske inte att orkas med i kväll. Så får det bli.

tisdag 21 juni 2011

Dagens bilder

Besök på Grönan. Hanna åker läskig grej med Erik.



Äntligen rabarberpaj!

måndag 20 juni 2011

Inte idag heller...

Nehej, det blev ingen rabarberpaj idag heller. Men jag har köpt rabarber så vilken dag som helst nu... i morgon kommer svägerskan Eva med en trave barnbarn, så om jag orkar efter en dag på Grönan kanske det vankas paj till kvällen?

Apropå vankas - nu vankas en kvällsdusch och sen plums ner i rena lakan!

första semesterdagen

och planen ser ut så här:


  • frukost och "Sommarlov" på tv check

  • leverans av brev till Elin check


  • handla mat check


  • göra rabarberpaj


  • äta lunch check


  • tvätta check


  • åka med Lucas till tandregleringen check
Vädret är grått men det regnar åtminstone inte - än.

söndag 19 juni 2011

info



Jag är sugen på rabarberpaj. Med vaniljsås.

regnig söndag

Regnet har droppat oavbrutet hela dagen, och vi är glada att vi skrinlade planerna på en heldag på Grönan. Kusinerna från Kopparberg får komma en annan dag istället.

Vi tog med oss de två yngsta och åkte till Slottsträdgården Ulriksdal för lite fika och shopping. Deras fikautbud är fantastiskt, och det är omöjligt att bestämma sig för bara en sort... jag åt en chokladtårta med apelsinsmak och en underbar hasselnötscookie :) Sen köpte vi en tomatplanta, en stor fin basilika och en jättefin kruka i betong för fyndpriset 69:-. Andra (inte lika fina) i samma storlek kostade ungeför det tredubbla, så gissa om jag är nöjd?

Därefter for vi till ett överbefolkat Stinsen och köpte strumpor till Hanna (alla har plötsligt blivit för små, vilket hon blir g a l e n på...) och lite sommarläsning (ta 4 betala för 3 på pocket).

Nu är vi hemma igen och Sven har åkt till Ellinor. Hemgången närmar sig med stormsteg, tror vi! Det ska bli så skönt när hon skrivs ut, även om hon har en lång konvalescens framför sig.

Nu ska jag göra mig en kopp te och kanske sätta på en bra film. Det är liksom den sortens dag idag.

Hanna leker

"Vem vill komma och köpa i picnic-affären? Vi har maränger, sockervadd, kakor, döda hästar och grillspett. Kom och köp!"

lördag 18 juni 2011

Bara en sak till...

Ni a n a r inte hur otroligt skönt det är att ha sommarlov!!

Bäst idag





  1. Att vi äntligen har köpt Hannas hett efterlängtade studsmatta!


  2. Att någon har snott vår gamla läckande, kasserade dynlåda. Den stod bakom förrådet i väntan på transport till tippen. Tack för hjälpen, tjyven!

Jamen typiskt

Hela våren har klockan ringt 06.45. Idag, första semesterdagen, vaknade jag av mig själv - 06.45 prick. Suck.

fredag 17 juni 2011

Trött men glad

En av mina favoritdagar på året inföll idag. Den där man får logga ut från jobbdatorn, stoppa ner den fullklottrade kalendern i jobbväskan och stänga klassrumsdörren om sig för sista gången på terminen. Idag började mitt sommarlov, 58 sköna lediga dagar ligger framför mig. Och det var på tiden - den sista tidens turbulens med jobb, sjuka barn och annat har gjort mig minst sagt sliten och så trött, så trött... Jag ligger efter på så sjukt många plan, men det ska jag nu få tid att styra upp. Som ett första steg har jag tagit tag i vår överfulla tvättkorg, det var nödvändigt :).

Det är en stor dag även på ett annat sätt. Idag var det sista dagen för Hanna på dagis, för alltid. I fem år har hon haft förmånen att få gå på världens bästa förskola. Fantastisk personal, vi har alltid känt oss helt trygga och nöjda. Men nu är det dags att gå vidare, till hösten börjar hon i skolan och en ny era tar sin början. Spännade ska det bli, det tycker både hon och jag! Men rätt sorgligt var det att säga farväl till dagis...

Vi är också glada för att Ellinor äntligen är på bättringsvägen och idag har det försiktigt börjat talas om hemgång - kanske i början av nästa vecka! Äntligen törs vi pusta ut. Att ha ett sjukt barn är en mardröm, sen spelar det ingen roll om barnet är 20 år eller om det inte är ditt biologiska barn - oron och sorgen är tung att bära ändå. Nu håller vi tummarna för att hon snart är hemma igen, även om hon kommer att behöva lång tid för att bli helt återställd.

Jag måste säga det igen: sommarlov. Bra grej, där!

tisdag 14 juni 2011

Bakslag

Hon har feber och ont. Vi är oroliga och ledsna.
Det har gått en vecka sen hon blev inlagd.
Livet är inte rättvist. Sånt här ska inte hända 20-åringar.

måndag 13 juni 2011

Manic monday

Idag har jag packat och flyttat ett helt klassrum. Sen tog jag långlunch och åkte till Danderyd för ett besök hos vår sjukling (mycket piggare idag, men fortfarande sängliggande. Minst ett par dagar till innan hon får komma hem, sa läkaren), och sen ägnade jag eftermiddagen åt att packa upp mina pinaler i mitt nya klassrum. Nu är det mesta klart och det känns skönt eftersom vi nu ska ägna två dagar åt lgr-11, den nya läroplanen, och inte kommer att ha tid för praktiskt arbete.

På dagis fick jag med mig mitt lilla extrabarn hem, de gick just ut i lekstugan för att leka pysselklubb. Jag ska fixa lite käk och sen får vi se när Sven kommer hem - han skulle nog komma hem och äta innan han åker till sjukhuset.

Nu återstår bara fyra arbetsdagar innan en välförtjänt ledighet!

söndag 12 juni 2011

Delikat

Hanna och Elin leker restaurang. Dagens specialare: död häst.

"Jag tar en kaffe och två döda hästar, tack!"

Skön svalka

Sven är på jobbet efter ett snabbesök hos E på Danderyd - hon mår enligt uppgift mycket bättre idag, skönt! Killarna sover fortfarande (eller har iaf inte visat sig än) och Hanna och Elin har pysselklubb i lekstugan. Det är mulet och svalt, skönt efter +29 de senaste dagarna. Lite regn bara, så är jag nöjd.

Jag har tagit hand om en gigantisk hög med ren tvätt, rensat ut urvuxet ur Hannas garderob och småplockat lite i största allmänhet. Hushållet har blivit lite eftersatt efter veckans turbulens, kan man säga.... (och det är ju även därför Sven är på jobbet idag, för att ta igen lite jobb). När Elin går hem strax efter ett (morfar-kalas) ska Hanna och jag åka och handla, vi behöver fylla på lite i kyl och skafferi. Dessutom ska vi köpa Trassel-filmen, har jag lovat (mest för att jag själv vill se den, det var hon och pappa som var på bio), och jag vill även leta efter "Eat, love, pray"som jag själv är sugen på att se igen - en riktig feel-good-film!

I morgon ska jag jobba, och då kommer det bli svettigt och dammigt - i morgon är det nämligen den stora flyttdagen på jobbet. I princip alla lärare ska byta klassrum, och det innebär en del slit, för att inte tala om hård konkurrens om pirror och flyttkartonger. Jag tog med en kasse full med papperskassar häromdagen, men den hade någon helt fräckt snott i fredags :( Som tur är så finns det fler här hemma, och den här gången tänker jag skriva mitt namn på dem innan! Morr!!

lördag 11 juni 2011

Sommar

Man måste ju bara älska dessa härliga sommarkvällar. Klockan är snart tio och jag har just suttit ute på altantrappen och ätit en skål blåbärsyoghurt. I shorts och tunn blus. Allt är stilla, värmen dröjer sig kvar och alla dofter... stunder som dessa ska man gömma i sitt hjärta (som Hanna säger) och plocka fram när höststormarna viner.

I stå

Livet går i stå när någon i familjen är svårt sjuk. Allt annat upphör att spela någon roll, alla tankar är hos den sjuka. Men nu ljusnar det, krafterna återvänder och idag ska hon kanske få besök av sina syskon - Hanna sitter och gör ett vackert halsband just nu!

tisdag 7 juni 2011

Märkliga möten

Nere vid Vallentunasjön, någon kilometer eller så från mitt jobb ligger Arkils tingstad, en mötesplats från vikingatiden. Här samlades människor som bodde runt sjön för tusen år sen för att hålla ting. Man kan fortfarande se stensättningen på tingsplatsen, och i närheten finns flera runstenar.




Idag gick vi dit med våra barn, jag och några kollegor. Barnen hade håvar och hinkar med sig och "håvade" efter smådjur i strandkanten. Vi hittade grodyngel, iglar, sniglar och en död snok. Många plurrade och blev blöta men solen sken och det gjorde inget. Efter en stund gick vi upp till tingstaden och åt vår matsäck sittandes på stenarna i ringen. Därefter återvände de flesta barn ner till sjön, men jag och några barn blev kvar uppe vid ringen. Då körde en minibuss fram på skogsvägen som leder dit, och ut kliver ett tiotal män av uppenbar utländsk härkomst, samt en svensk guide. Det visade sig att de var läkare från Pakistan som varit på en läkarkonferens i Danmark och som nu ville besöka den här urgamla idyllen vid sjön. Läkarna frågade artigt om de fick fotografera barnen (ja, mot löfte att det enbart var för familjealbumet), och barnen provade lyckligt sina engelska språkkunskaper. Sen for de vidare. Jag funderar fortfarande på hur deltagare från en dansk läkarkonferens kan hamna i Vallentuna-skogarna?

måndag 6 juni 2011

Tillbaka i selen

Jaha, nu är snart den här långhelgen över. Det har varit fem underbara dagar, som verkligen har gett en försmak av det som komma skall - det åtta veckor långa, härliga sommarlovet. Det går fort att komma in i lovlunken, och vi ska snart gå och lägga oss (iaf Hanna) för att orka upp i morgon. Det blir nog inga problem, hon har tillbringat dagen ute vid Domarudden med sol och bad tillsammans med sin kompis Elin, så hon blir nog lättvaggad :)

9 dagar kvar. Tre undervisningsdagar, sen avslutningen på fredag. Därefter fem efterarbetsdagar, och sen: sweet, sweet LOV!

söndag 5 juni 2011

Världens bästa hejaklack!

(Bilden är ärligen snodd från Görels fb-sida)

lördag 4 juni 2011

Lördag

och vi är bara halvvägs igenom den här härliga långhelgen! Idag är Elin med oss, men hon och Hanna har tjafsat konstant sen hon kom och de har bytt lek säkert fem gånger redan. De behöver förströelse, så därför ska vi åka till Kvarnbadet lite senare.

I kväll kommer Elins föräldrar Robin och Ulrika hit för lite grillning i kvällssolen, det blir mysigt. Har tagit fram en stor köttbit som ska marineras, och sen tänker jag en rejäl pastasallad? Kanske lite glass med varma hallon och chokladsås till kaffet.

Idag ska gräset klippas, so help me God!

Update: Kvarnbadet var fullsmockat med folk, vattnet var kallt och glassen åt vi hemma efteråt i stället. Grillningen och hela middagen blev en succé, rosévinet var perfekt kylt och sällskapet väldigt trevligt. Gräset är klippt, stort tack till grannen som erbjöd oss att låna hans motorgräsklippare :) Nu köper vi en egen. Finnes: handjagare till salu!

fredag 3 juni 2011

Bildbevis

Joho, jag var visst med på Vårruset i år. Här ser ni bildbeviset! Medalj och champagne, det ni!

Fem år

Vi firar femårig bröllopsdag i år, och det ska ju firas ordentligt - eller hur?? Vi lämnade Hanna hos mormor och morfar i går och for till pittoreska Mariefred. Där checkade vi in på Gripsholms Värdshus, med anor från 1609. Vädret var med oss, solen sken och eftermiddagen tillbringades på uteserveringen. Iskall rosé och sol, kan det bli bättre?


På kvällen åt vi en fantastisk tre-rätters middag i värdshusets matsal, och vi blev galet mätta.... och lite smålulliga :) För att smälta maten tog vi en promenad till slottet, som förstås var stängt. Det var bara vi och svalorna där. Magiskt..


I morse åt vi en god hotellfrukost, och sen checkade vi ut. Det var en underbar morgon, solen sken över en spegelblank Mälaren, och vi satt på en bänk vid vattnet och bara njöt.


Framåt lunchtid kom Hanna dit med mormor och morfar, och vi åt lunch på Gripsholms slottspaviljong. Därefter undersökte vi slottet lite närmare (dock utan att gå in i det), och Hanna tog en ridtur på Suggan och Galten, två kanoner som togs som krigsbyte i slutet av 1500- och början av 1600-talet.

Tillbaka till värdshuset för toabesök och hämta bilen - och en gungtur i deras sköna Fat Boy-hängmatta!

Sen körde vi hemåt igen, efter ett fantastiskt dygn med massor av avkoppling, god mat och vila. Jag rekommenderar verkligen gripsholms värdshus för alla som vill fly vardagen en stund - och jag lovar att alla som komemr dit kommer att vilja flytta till Mariefred på studs :)

onsdag 1 juni 2011

träning

Jag har alltid varit en periodare när det gäller träning, men nu ahr träningsperioden pågått ovanligt länge - ända sen i julas har jag tränat regelbundet. Jag varierar mellan styrketräning på gymmet, gruppträning som zumba, core och indoor walking och utomhusträning: promenader och löpning, samt en och annan cykeltur. Det är roligt, jag mår bra och vikten kryper neråt sakta men säkert. Sven är också inne i samma flow, även om han föredrar gymmet. Vi peppar och inspirerar varandra, ser till att den andra kommer iväg - vi brukar träna den kväll det inte är nattning (vi turas om), och åtminstone en gång under helgen, helst två.

Jag har också upptäckt ännu en träningsform: mamma-träning. Träning som äger rum mellan jobb och dagis. Ett hypereffektivt träningspass på max en halvtimme - allt enligt devisen att all träning som blir av är bra träning. Så här går det till: man smiter från jobbet lite tidigare, åker till gymmet och byter om. Uppvärmning på löpbandet: gå snabbt en minut, springa tre minuter, gå en minut. Klart. Sen kör man ett antal maskiner, jag brukar fokusera på bålen och brukar hinna kanske sex olika övningar. Två set á 12 reps på varje. Sen snabbt in i omklädningsrummet, hämta grejerna och sen ut till bilen. Hämta på dagis, sen hem och duscha. Perfekt! Det brukar bli åtminstone ett sånt pass varje vecka, ibland kombinerat med en kvällsrunda senare samma kväll.