tisdag 21 juli 2009

Om att sopsortera

Jag måste erkänna att vi inte är speciellt bra på att sopsortera. Tidningar och petflaskor, visst, liksom glas och batterier, men resten går tyvärr direkt i soppåsen.

I Nyköpings kommun har man sedan länge kunnat slänga organiskt avfall i en särskild påse, som sen har slängts bland de vanliga soporna. Dessa påsar har sedan sorterats ut och komposterats. Mycket smidig lösning.

I nordvästra Skåne, dör vi var på semester tidigare i sommar, hade de en annan lösning. Alla hushåll hade två sopkärl som tömdes varannan vecka - jämna veckor tunna 1, udda veckor tunna 2. Dessa kärl var uppdelade i fyra sektioner: glas, plastförpackningar, mjukplast, metallförpackningar, tidningar, pappersförpackningar, organiskt och restavfall. Det organiska la vi i en speciell papperspåse. Genialiskt men enkelt.

Så här såg det ut i Skåne.

I vår kommun finns inga såna möjligheter alls. Självklart har vi våra sopstationer där vi själva kan sortera våra sopor, men det finns ingen chans att kompostera köksavfall om man vill - utom i en egen kompost, vilket jag tror många drar sig för, inte minst de som bor i lägenhet.

Den senaste veckan har jag gjort ett experiment. Jag har sparat alla typer av förpackningar i en plastkasse, huller om buller, och idag var den kassen full. Hanna och jag tog då en promenad / cykeltur till närmsta sopstation (300 meter?) och slängde allt i rätt container. Det är något jag absolut kan tänka mig att fortsätta med, men helst vill jag påverka vår förening att ordna möjligheter till sortering här där vi bor.

Ärligt talat förstår jag inte varför vår kommun inte redan har ordnat det här. Jag kommer i fortsättningen att sortera alla våra förpackningar, men jag vill att det även ska inkludera det organiska avfallet! Kom igen nu, Vallentuna!!

Inga kommentarer: