tisdag 31 juli 2007

borde göra

  • tömma diskmaskinen
  • plocka undan i köket
  • ta ner ren tvätt
  • ladda tvättmaskinen
  • sortera ren tvätt
  • dammsuga vardagsrumsmattan (katastrofområde)
  • packa

.... bara trista saker, alltså.

GÖR:
  • tittar på film och äter äpple med en nyvaken tvååring.

mammastund i soffan

Hanna sover och jag har just njutit av tre favoriter i soffan:
Ikeakatalogen, ett glas rabarbersaft och en skiva kardemummakaka.

Vardagslyx!

favorit i repris

Morfar och Hanna, ca 4 månader gammal.

längtan

Igår när Hanna skulle sova låg vi och pratade om vad vi ska göra idag. Jag sa att vi skulle hitta på något roligt och frågade henne vad hon ville göra.

"Dagis" kom det blixtsnabba svaret.

Hon längtar.
Tyvärr är det två veckor kvar innan hon får börja igen, men vi kanske kan hälsa på lite dessförinnan?

måndag 30 juli 2007

Hanna målar



Hanna älskar sin målarbok och sina "durstpennor". Hon jobbar hårt med dem flera timmar om dagen. Visst börjar hon bli riktigt duktig på att hålla sig innanför strecken? Sen kanske färgvalet lämnar lite att önska, men vi kallar det konstnärlig frihet :)

oj då

Ingmar Bergman är död.

objudna gäster

Dagens var-kom-den-ifrån?

Plötsligt ligger det en tvestjärt och simmar i Hannas vattenglas, som står mitt på vardagsrumsbordet. Var kom den ifrån?

Har jag fel, eller är det inte tvestjärtsår i år? Jag tycker att dom finns överallt - brrr...

söndag 29 juli 2007

att baka med en 2-åring

I kväll har vi bakat kardemummakaka, jag och min dotter. Mjölpåsen verkade läcka på fler än ett ställe, det var mjöl överallt... och när Hanna doserar bakpulver kan vad som helst hända :)
Men nu står kakan i ugnen och vi väntar med spänning....

Update: med ett glas kall mjölk - toppklass!

första natten

I natt har vi sovit i vårt nya sovrum för första gången! Igår flyttade vi in vår säng, sängborden och Hannas säng, och lilla fröken höll nästan på att svimma av upphetsning! Det tog l å n g tid för henne att somna.... och för mig med, allt var ovant och det luktade målarfärg - och Sven låg och läste Harry Potter (vad var det jag sa?).
Men vi har sovit gott alla tre och snart ska vi åka till Mio!

note to self

  • ta bort ingen-reklam-tack-skylten från brevlådan. Inte missa Ikeakatalogen i år igen! (Förra året fick jag sno en på Ikea... sch...)

lördag 28 juli 2007

snart slut


Nu har jag bara ett femtiotal sidor kvar av "Harry Potter and the deathly hallows". Jag vill inte läsa ut den riktigt än, av två anledningar:

  1. Det här är sista boken i en serie på sju. I åtta år har jag "känt" Harry Potter, och jag vill inte att det ska ta slut!
  2. När jag är klar kommer Sven att börja läsa, och då kommer han att bli helt okontaktbar i flera dagar.



ny look

Hanna har fått riktigt långt hår i sommar. Nu kan hon till och med ha "dosslar" (tofsar) precis som mamma och Ellinor! (Och genast ser hon mycket äldre ut också!)




Rullmacka med skinka är gott, sa Hanna!

torsdag 26 juli 2007

kväll


Vårrullar med ris och wokade grönsaker. Sen en promenad till Hannas dagis där hon med stor glädje återupptäckte gungor, båt, rutschkana och sandlåda. Hemma igen gjorde vi en snabb rabarber- och hallonpaj (gott) och tittar på Aristocats (igen).

Stackars Hanna. Hennes föräldrar sitter med sina näsor i varsin Harry Potterbok dagarna i ända, så hon får mer eller mindre roa sig själv.

Som plåster på såren fick hon idag en ny kompis - en Skalman-docka.

onsdag 25 juli 2007

varning!

Sven tittar på Apokalypto eller vad den heter. Mel Gibsons film. Det lilla jag har sett har varit riktigt rått och vidrigt. Den filmen hamnar på en barnförbjuden hylla nånstans (vi har köpt den) så att inga små pojkar råkar hitta den.

jag lovar

vårt kylskåp kommer snart att gå sönder, tror vi. Jag lovar att när vi köper nytt ska det vara självavfrostande. It's a promise.

Kan man förresten köpa något annat these days? kanske inte...

Dokusåpa

Ni har väl inte missat årets bästa dokusåpa i bloggformat? Huvudpersoner är bröderna Alex och Calle Schulman samt Alex flickvän Katrin.
Just nu befinner de sig på ett slott i Polen, där Alex och Katrin ska gifta sig på lördag. Mycket underhållande läsning, jag lovar!

Alex blogg
Calles blogg
Katrins blogg
Vännen Lindbergs blogg

islossning



Onsdagslista

  • städa ur och frosta av frysen
  • slänga stora mängder mat (mest brödsnuttar och nästan tomma påsar med frysta grönskaker)
  • betala räkningar
  • skriva inköpslista
  • storhandla
  • måla lister
  • kolla på aristocats minst fem gånger
  • tvätta
  • klippa gräset

tisdag 24 juli 2007

Vardagshjältar

I min serie "hjältar i vardagen" vill jag idag berätta om min kusin Nina och hennes man Micke. Trots tre egna barn, ett fosterbarn, ett varannan-helg-barn, en hund och tre katter har de tagit emot två syskon som behövde någonstans att bo medan deras familjesituation utreds och styrs upp.
Puh! Dessutom jobbar de heltid båda två... jag fattar inte var de får all ork ifrån - jag beundrar dem och deras barn för det de gör för dem som inte är lika lyckligt lottade!

(Om det bara hade gällt att styra upp struliga ungar hade jag kanske kunnat göra det, men här handlar det om struliga föräldrar som de måste så att samarbeta - som snor barnens saker och säljer dem för att få pengar till sitt missbruk, som ständigt sviker sina barn och som kanske inte går att få tag på när det behövs. Nej tack, jag avstår gärna...)

svacka

har haft en bloggsvacka, ingen lust att blogga överhuvudtaget... har istället ägnat mig åt besök i Nyköping, målning av vårt nya sovrum (det blir jättefint!), läsning (nya Harry Potter) och allmänt slappande. Vi gör inte många knop i onödan, skööönt... idag var vi på Ikea och köpte en träpersienn till sovrumsfönstret. Galet mycket folk! Hanna tittar på avsnittet med spöket Laban och tomten om och om igen, tror hon bearbetar sina egna känslor inför tomten (rätt vad det är frågar hon "tomten snäll, mamma?" Ja tomten är jättesnäll, han kommer med julklappar till alla barnen!)
Ni får ha det så gott tills jag tar mig i kragen igen - snart...

lördag 21 juli 2007

Hanna äter "dasspinne"





En glasspinne och "Aristocats" på tv - det är grejjer för små tjejer!

fredag 20 juli 2007

lilla familjen

Första dagen som lilla familjen på länge. Vi har:
  • varit på K-Rauta och köpt färg till sovrummet.
  • varit i Kista och ätit grekiskt (giros för Sven, souvlaki för mig - Hanna fick hamburgare).
  • köpt en kasse blandat på Systemet :)
  • tömt killarnas rum på saker och skräp.
  • tvättat killarnas lakan och täcken.
Snart ska vi nog få lite go-fika....

funkis

Många bloggläsare har hört av sig och undrat hur det gick emd den bärbara telefonen som dog efter en natt i trädgården. Nu kan jag lugna alla med att den har lagat sig. Det rann lite vatten ur den först, men jag la den på tork på routern - varmt och skönt för en liten frusen telefon. Och i morse - sim salabim! - så funkade den!

lugnet efter stormen

Nu har de åkt. Efter fem veckor med fyra barn i huset är det nu tyst och tomt med bara en liten Hanna hemma. Nu ska de vara hos sin mamma resten av lovet. Hanna kommer att sakna dem väldigt mycket, nu finns det inga andra barn att leka med, att "dega" med, som kan läsa sagor, som kan bygga lego, som kan spela spel. (Mer jobb för mamma, alltså...)

torsdag 19 juli 2007

bilder

Först två bilder på Hanna efter badet!

Sen: stor premiär! Första publicerade bilden tagen av Hanna!



Dubbelmoral?

Vi köpte Aftonbladet idag. På första sidan står med stora bokstäver: "Exmaken Martin Svensson hänger ut Dilba i ny bok".

På sidan 49 gör tidningen reklam för sin nöjesbilaga som kommer i morgon: "Natacha Peyre om romansen med Schenkenberg och kärleken till Dhani - han är tusen gånger bättre i sängen "

Intressant att de fördömer (i princip) den ena uthängningen samtidigt som de låter en loser till dokusåpanolla att hänga ut en av Sveriges mest omskrivna manliga modeller.

på väg



Hanna sätter på sig stövlarna, knäpper cykelhjälmen och går ut.

"Nanna kycka sin pappa ja!"

Gör det, älskling. Cykla till pappa, du.

förresten

Vad tror ni händer om man söker på "cykelställ" på blocket.se? Jo man får 1033 träffar. Det är bara det att ungefär tusen av dessa handlar om - husbilar.

hittad

Jag har hittat den. Ute på trädgårdsbordet. Stendöd.

Jahapp.

borta

Vår telefon har kommit bort. Den bärbara, alltså. Den enda som var inkopplad, eftersom jacken på övervåningen inte funkar. Batteriet har nog laddat ur för den låter inget när man ringer.

Jahapp. Så kan det gå. Ingen vet när den dyker upp igen.

hello africa


Idag skulle vi köra till tippen med en gammal dator, visserligen fullt fungerande men inte tillräckligt stark för alla ungarnas spel. Det kändes trist att slänga nåt som funkar, men den stod bara och samlade damm och ingen vi har frågat ville ha den.
På tippen träffade jag min kollega S, och han blev själaglad när han såg att vi skulle slänga en dator. Han tog hand om den och skulle se till att den kördes till nån by i Afrika.
Jag blev jätteglad. Dels för att datorn kommer till nytta, dels för att se att S var relativt pigg igen (han har varit väldigt sjuk).
All well that ends well, som man säger.

onsdag 18 juli 2007

full aktivitet

Nu är den stora flyttcirkusen igång. På fredag åker barnen till sin mamma för resten av lovet, och då ska vi passa på att byta rum med killarna. Idag har de börjat packa ihop sina saker, ta ner planscher från väggarna, sortera ner alla tusen miljoner smågrejer i lådor.... det går sådär, de har börjat tröttna. Men snart ska vi hämta några kartonger på Svens jobb, och då kan de packa på allvar.
Parallellt med detta pågår staketbygge, sakta men säkert. Vi fick inte med oss allt virke häromdagen, så nu funderar vi på att köpa ett takräcke. Jag har svurit dyrt och heligt på att nästa bil vi köper ska ha dragkrok, det är ett måste!

tisdag 17 juli 2007

Doing it

Jag stickar! Roligt, men fanken vad ont i händerna jag får.... mitt gamla karpaltunnelsyndrom gör sig påmint.

Annars gör vi inte många knop idag. Alla är trötta och halvgriniga. Vi vilar och tar nya tag i morgon.

måndag 16 juli 2007

mer shopping


Kolla vilka snygga armband! Jag har precis beställt ett vitt från cosas.se (där jag också lånat bilden).
En gång i tiden hade jag ett svart som jag hade dag och natt tills det var helt utslitet. Kunde bara inte motstå de här läckra!

shoppingdags

Nu åker vi och köper virke till planket mot grannen. See you later, darlings!

söndag 15 juli 2007

fotoblogg

Idag har jag tagit två bilder med min kamera. Klart ni ska få se dem!

Hanna spelar sitt älskade bamsespel


Så här blev min banankaka!

förförd

Jag tittar på Leila bakar och blir förförd. Hennes charmigt pastelliga kök får mig att fundera på om jag ska kunna övertala Sven till en rejäl make over av vårt kök - tills jag minns att jag nog inte är den pastelliga typen. Men allt ser så fräscht ut och jag kan inte annat än gratulera den som stylat programmet!

Efteråt bakar jag och Hanna hennes banankaka, fast utan valnötter (fanns inte hemma). Familjen äter den just nu, och den verkar ha fått godkänt.




Bild från tv4.se

förresten...

... sticksuget finns kvar. Rev ur en beskrivning på en söt randig barntröja ur svärmors Allers, så i morgon blir det besök på garnboden i centrum.

Vet inte när jag stickade senast. Åratal. Decennier? Ja, förmodligen.

(Jag minns att jag började på en barntröja när min kusin skulle få barn. Barnet i fråga tog studenten i somras, men tröjan är fortfarande inte färdig...)

dagens "stackars mig"

För andra gången på mindre än två veckor har familjen stuckit iväg på aktivitet icke lämpad för tvååring. För andra gången är det jag som stannar hemma med Hanna.
Missförstå mig inte för mycket, jag har inget emot att vara hemma med henne, tvärtom, och självklart unnar jag Sven att göra saker på egen hand med sina stora barn - men jag vill ju också se Harry Potter!

skönt

det är så skönt att vara hemma... att få sova i sin egen (trånga) säng, äta frukost när man själv vill (och VAD man själv vill), få gå och pula med allt det där vardagliga. Snart ska jag gå upp och städa vårt sovrum, tänkte jag - byta lakan, damma, dammsuga, packa upp alla väskor, tömma fåtöljen på allt som hamnat där. Lägga i våra nya täcken som vi köpte innan vi åkte.

Tänk att plötsligt uppskattar jag allt det där som jag var så trött på och ville bort ifrån!
Jag antar att det var därför de uppfann semestern?

lördag 14 juli 2007

Hemma bäst

Nu har vi kommit hem efter några dagar med farmor&co i Kopparberg. Trots att badvädret utgick så har vi haft trevligt! Bland annat hann vi med minigolf och glass, och en dag for Hanna, jag och Sven till Rättvik för att besöka vännerna Mona och Bosse. Där var också yrvädret Ebba med föräldrar!

Två tjejer som busar med sina strumpor!
***
Utsikten över Siljan var fantastisk!
Jag förstår att Mona och Bosse trivs.


Nu är vi som sagt hemma, och där väntade den här sköna synen:


Lite att bita i, som ni ser. Suck. Nåja, bara att kavla upp ärmarna. Nu har vi iaf bestämt oss för vilken sten vi vill ha, återstår bara att se hur lång leveranstid vi kan se fram emot...

måndag 9 juli 2007

tantvarning?

Jag blev plötsligt sugen på att sticka....
(inte sticka som i att dra iväg, utan sticka med garn, alltså!)

Äntligen (halv)klara!

Nu har vi äntligen rivit klart vår altan! Allt är borta och kört till tippen. Kvar finns bara sand, gammal rutten gräsmatta och några betongplattor. Vi har krattat bort allt skräp, burit runt på bord och städat i största allmänhet, och nu tar vi sats inför nästa etapp - stenläggning. Än har vi inte bestämt vilken typ av sten vi ska ha (var på Bauhaus igår i jakt på skiffer för 300:-/kvm, men det var slut...), men just nu är vi lite sugna på röd ölandssten. Hög nostalgifaktor för mig... vi hade det hemma när jag var liten. Nåja, vi får se. Vi åker till farmor och släkten i Kopparberg i morgon, så vi har några dagar på oss att fundera.

lördag 7 juli 2007

mellanlandning

Hemma igen efter några dagar i Nyköping. Tvättmaskinen går på högvarv och jag har röjt i mina odlingar - gud vad det har växt på bara några dagar! I början på nästa vecka åker vi till Kopparberg för nästa minisemester.
I Nyköping ägnade vi oss åt shopping (fast i Linköping), glassätning, Corvettespaning, studsmattehoppning, Gästabudet, vindrickande, Buzzspelande, bad i badhus (Hanna badade med morbror Björne),pizzaätande och mycket annat. Tack Björn, Annika, Amanda och Julia för några trevliga dagar!

tisdag 3 juli 2007

bilder

Den här unge mannen heter Calle. Han har en naturlig fallenhet för rivningsarbete, verkar det som.


Lucas med kofoten i högsta hugg (ja, jag var orolig för fönstret...)
Så här mysigt ser det ut as we speak. Men Sven håller på att ta ner taket, och sen kan vi ta bort alla reglar. Kanske rentav idag!?


måndag 2 juli 2007

arg!

Idag var vi inne i stan. Jag och Hanna gick en sväng för oss själva och då passade hon på att bajsa. Jag gick till Kulturhuset för att byta blöja, och de ville ha 5:- i avgift. Helt okej, men jag hade bara 3:50 och de tog inte kort. Jag sa att jag bara skulle byta en blöja, men nej, det gick inte.
Arg och sur ringde jag Sven och vi träffades i Gallerian och gick till deras (mycket fräscha) toalett. Jag betalade 5 spänn och bytte blöjan, allt frid och fröjd. När vi var på väg ut kom en liten kille som pratade engelska och bad vakten att få komma in fast han inte hade några pengar. Nej, det gick inte. Han fick en femma av oss.

Arg! Är det så här vi ska ha det i samhället? Är det så här vi ska behandla varandra?? Jag fattar väl att de inte vill släppa in en massa knarkare, men att få byta en blöja, eller en liten kissnödig kille, lite urskiljning får man väl ha?

Nästa lördag ska jag växla in en massa femkronor och sen ska jag stå utanför toan och dela ut till alla som vill ha!

söndag 1 juli 2007

slit och släp

I går hade vi hyrt in destruktionsfirman Lange&son (dvs Magnus och Calle), så nu har vi äntligen rivit vår hemska altan! Vi kämpade hårt hela dagen, och fann både det ena och det andra under golvet - bland annat flera riktiga bamsingar till spindlar, precis som vi trodde...
I morse klockan 8.30 kom Magnus tillbaka med hyrd lastbil för frakt till tippen - tyvärr fick vi överraska grannarna med att kapa de längsta bräderna med sticksågen, den väckningen bjussar vi på!
Kvar just nu är reglarna under golvet, i väggarna och själva taket, eftersom vi var tveksamma till huruvida vi skulle spara taket eller ej. Nu visade det sig att väggreglarna INTE är gjutna i marken, så då måste vi nog ta bort alltihopa - inte mig emot. Kan tänka mig ett litet entrétak över själva dörren, det räcker för mig.
Tyvärr har vi fått inse att det kommer att bli för dyrt med skiffer som vi tänkt, ca 15 000 kronor bara för plattorna... men det finns mycket annat snyggt som är billigare. Vi får väl se.

Jodå, det blir bilder, men batterierna är slut i kameran.

Nu väntar vi på Svens syster Eva och hennes dotterdotter Caroline som snart dyker upp. Då ska vi äta jordgubbar!